Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Van met de voeten in het water naar bevroren toestand!

Van met de voeten in het water naar bevroren toestand!
Print

Actueel prei

De kwaliteit van de prei is op veel percelen sterk achteruit gegaan door de overvloedige regenval. In West- en Oost-Vlaanderen viel er sinds 15 oktober tussen de 400 en 500 l neerslag, dit is minstens dubbel zoveel als normaal. Oogsten verloopt al vele weken abnormaal lastig met veel uren oogstwerk, moeilijke afvoer en structuurschade aan de bodem als gevolg.

Er worden ook grote verschillen in draagkracht tussen percelen vastgesteld en soms is het verschil moeilijk te verklaren. De eerste weken zagen wij grote verschillen door een harde laag op 30 cm diepte (ploegzool). Nu is deze laag meestal ook zachter geworden. Toch zijn er percelen waar water op staat en waar men vlot over rijdt en andere waar men direct doorzakt. Waar kunnen verschillen zitten: al dan niet goed gedraineerd, geploegd of niet-kerende bodembewerking, … Sommige percelen waar water op staat hebben een betere draagkracht dan andere, op het eerste zicht, drogere percelen. Men zegt wel eens: water damt aan …

Na al die nattigheid is er dus nu de vorst. De vorst zal waarschijnlijk een tijdje aanhouden maar het is vooral de zon in combinatie met schrale oosterwind die voor schade kan zorgen. In deze omstandigheden kan er witverkleuring op de bladeren van de prei verwacht worden. Witverkleuring treedt vooral op wanneer de plant in de grond bevroren is en wanneer de bladeren overdag dooien door de zon en uitdrogen door de wind. De kwaliteit van de prei is er de voorbije weken al sterk op achteruit gegaan, door de aanhoudende regen en de lage stikstofvoorraden als gevolg daarvan. Met deze vorst erbovenop kan de kwaliteit nog zienderogen achteruit gaan.

Vanaf 16 januari mag er terug bemest worden met max 50 E stikstof. De bemesting wordt best niet lang uitgesteld, zeker als er opnieuw warmere temperaturen voorspeld worden. Veel prei heeft echt nood aan voeding.

Door de aanhoudende extreem natte omstandigheden is de druk van papiervlekken groot. Zeker op percelen waar regelmatig prei geteeld wordt, waar water tussen de rijen blijft staan, of waar vanwege de natte omstandigheden het niet altijd mogelijk was om tijdig te behandelen. Gevaar voor roest is er ook nog steeds. Van zodra het mogelijk is, is het aan te raden om hiervoor opnieuw te behandelen. Het is afgeraden om te behandelen in perioden met vorst. Behandelen gebeurt best na de vorst, wanneer alles terug gedooid is.

 

Meer info

Annelien Tack

Vorig Artikel Grote verschillen tussen edamame rassen in de serre
Volgend Artikel Presentaties studienamiddag 'Uien telen in een veranderend klimaat' 2024

Comments are only visible to subscribers.