Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Agenda

Potermaat en plantafstanden: waar hou ik rekening mee?

Een correcte plantafstand, afgestemd op ras en potermaat, is essentieel om een maximale opbrengst per hectare na te streven.

Kwaliteitsnormen pootgoed

Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.

Uur in de schuur: drie inspirerende bedrijfsbezoeken rond bewaren van aardappelen

Deze maand vonden drie edities van Uur in de Schuur plaats in Sint-Margriete, Koolskamp en Arendonk.

Samenaankoop haspels en clipsen vruchtgroenten

Haspels en clipsen zijn handig om de planten op te binden en eventueel te laten zakken zonder enige groeihinder. We organiseren weer een samenaankoop. Bestel ten laatste op 6 maart 2025.

Uien weerbaarder telen in veranderende klimaatomstandigheden

Steeds vaker komen planten terecht in stressvolle omstandigheden door de wijzigende klimaatomstandigheden. Biostimulanten zijn belangrijk in de gewasweerbaarheid.

Hoevepootgoed telen in 2025

Telers mogen zelf pootgoed telen voor eigen gebruik/uitplant in het volgende seizoen. We spreken dan van hoevepootgoed. Dit pootgoed mag geenszins dienen voor uitplant door derden.

Nieuwe website bundelt alle informatie over IPMTrips

Sinds 2020 liep er bij PSKW, Inagro, Viaverda en ILVO onderzoek in kader van het project IPMTrips, met als doel het verbeteren van onze kennis van de tabakstrips en het verbeteren van de...

REFLECHI-project wil weerbaarheid van gewassen verhogen

In april ging het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project ‘REFLECHI’ van start. In dit project werken we samen met verschillende Vlaamse, Waalse en Franse partners om...

REFLECHI: Groenten voor de versmarkt, fruitteelt en industriegroenten beter bestand maken tegen klimaatsverandering

Het REFLECHI-project beoogt via literatuuronderzoek, monitoring van plaaginsecten, veldstudies en proeven beter inzicht te krijgen in de impact van klimaatverandering op gewassen en hun belagers.

Webinar Biostimulanten online (her)bekijken

Kom alles te weten over werkingsmechanismen van biostimulanten, de diversiteit aan biostimulanttypes, proefresultaten en de Bio4safe biostimulanten database.    

Uien 2.0: Goed begonnen is half gewonnen

In dit project wordt de start van de uienteelt verder geoptimaliseerd. Gaande van rassenkeuze, over bodembewerking tot zaaitechniek, onkruidbestrijding en bemesting. 

Project 'Uien 2.0: Goed begonnen is half gewonnen' van start

Uien zijn nog altijd één van de sterkst groeiende groenteteelten in Vlaanderen. Om de uienteelt duurzamer en weerbaarder te maken, voeren we de komende jaren intensief onderzoek uit.

Kenniscentrum Meerlagenteelt, schakel een niveau hoger met vertical farming

Viaverda heeft doorheen de jaren een ruime expertise opgebouwd over meerlagenteelt voor sierplanten. Blijf via het Kenniscentrum Meerlagenteelt op de hoogte.

Bevraging: heb je last van vogelschade in jouw teelten?

Jouw ervaring is goud waard! Zie je jouw zorgvuldig geteelde bloemkool, erwten, maïs, graan of andere teelten lijden onder vogelschade? Je bent niet alleen! Vul onze enquête in.

Tussenzaai in bataat geeft opbrengstderving

Op vraag van de sector werd dit seizoen een kleine demoproef aangelegd om het potentieel van tussenzaai tussen de folieruggen van bataat te bekijken. We zetten de resultaten op een rijtje.

Oogst van lichtere prei met een lagere opbrengst

De momenteel goede veld- en werkomstandigheden zorgen er voor dat heel wat preitelers volop aan het rooien zijn. Vaak zien we dat lichtere prei wordt geoogst.

Jaarprogramma Duurzaamheid Sierteelt

Vanuit de prioriteiten die samen met telers werden vastgelegd in het technisch comité en de verschillende thematische werkgroepen werkt het jaarprogramma duurzaamheid verder aan de verduurzaming...

Winterzaaiuien goed aan de groei

Binnen de operationele groep DIPA: Diversificatie binnen de primeurteelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen wordt onderzocht hoe primeur uientelers kwalitatief vroeg op de markt komen. 

EVERGREEN: veerkrachtig gevelgroen door aangepaste monitoring

Gevelgroen draagt bij aan klimaatadaptatie en leefbaarheid in steden en biedt verder nog tal van voordelen voor mens en klimaat. Het CORNET-project EVERGREEN richt zich op de ontwikkeling van...

ie-LICHT: innovatieve en energiebesparende lichtstrategieën voor de glastuinbouw

In het VLAIO LA-traject ie-LICHT wordt onderzocht of er alternatieve belichtingsstrategieën bestaan om energie-efficiënter te belichten in de glastuinbouw.

Presentaties studiedag bloemenmengsels en biodiversiteit in de boomkwekerij

Op vrijdag 11 oktober 2024 vond de Studiedag 'Bloemenmengsels en biodiversiteit in de boomkwekerij' plaats bij Boomkwekerij Hoebenschot te Lichtaart. De presentaties kan je op deze...

Gember en kurkuma: oogst van start

De gemberteelt verliep dit jaar bij Viaverda, net als bij veel telers, voorspoedig en de planten kenden een weelderige groei. Nu de dagen merkbaar korter zijn en de temperaturen sterk dalen,...

Opbrengstresultaten rassen bataat gekend

Op 3 oktober werden bij Viaverda de rassenproeven bataat geoogst. De 3 belangrijkste rassen die geteeld worden in de praktijk, namelijk Orleans, Bellevue en Beauregard, werden geëvalueerd in een...

Tijd om bataat te oogsten!

Sinds begin augustus volgen we de ontwikkeling van de knollen op door middel van tussentijdse oogstbeurten om de 14 dagen voor de rassen Orleans, Bellevue en Beauregard. Dit zowel voor de aanplant...