De voorbije weken werd hard gewerkt in het kader van het VLAIO-project SIER+. Dit project focust op de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten.
Het voorjaar van 2025 begon vroeg en voor velen onverwacht. Hoewel alle uien zijn gezaaid, betekent dit helaas niet dat ze ook (goed) zijn opgekomen.
Op een inspirerende en leerrijke bedrijfsavond organiseerde Viaverda op dinsdag 25 maart een bezoek aan DJ Compost in Lochristi.
Het uienseizoen 2025 is intussen volop op gang gekomen. Toch zeker wat het zaaien/planten betreft. De eerste risico's van de teelt komen boven. Last van korstvorming? Of van de bonen- of...
Binnenkort wordt gestart met het rooien van de late winterprei voor de frigobewaring. Ondertussen zien we in het veld duidelijk het effect van de bijbemestingen die gebeurd zijn eind januari en...
Tijdens het bewaarseizoen 2024-2025 volgen Viaverda en Inagro de kwaliteit van aardappelen op in 17 Vlaamse bewaarloodsen. Bij de staalname van 3 maart 2025 lagen de aardappelen er in de meeste...
Op vrijdag 28 februari 2025 vond op onze site in Destelbergen een studiedag over vollegrondsteelten in de sierteelt plaats.
Viaverda is het toonaangevende praktijkcentrum voor land- en tuinbouw en groenvoorziening in Oost-Vlaanderen.
Binnen de operationele groep 'DIPA: Diversificatie binnen de primeurteelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen' wordt onder andere onderzocht hoe primeur uientelers kwalitatief vroeg op de...
Steeds vaker komen planten terecht in stressvolle omstandigheden door de wijzigende klimaatomstandigheden. Biostimulanten zijn belangrijk in de gewasweerbaarheid.
De kwaliteit van de prei is op veel percelen sterk achteruitgegaan de voorbije maand. De prei ziet op vele plaatsen erg bleek en sletig.
Interesse om mee te helpen? Vrij op maandag 27 of woensdag 29 januari? Dan ben jij de geknipte kandidaat. Schrijf je vlug in.
Op donderdag 23 januari 2025 ben je van harte welkom in de REO Veiling voor de studienamiddag over duurzame beheersing van drie belangrijke plagen in de koolteelt. We brengen de...
Op woensdag 13 november had in Brussel een studiedag plaats over substraten. Deze dag stond in het teken van nieuwe, duurzame substraten voor de tuinbouwsector.
Eind september deelden we jullie de bruto veldopbrengsten van de rassenproef gele zaaiuien mee (Goede veldopbrengst van rassenproef zaaiuien). Ondertussen werd ook de maatsortering en de...
Sinds 2020 liep er bij PSKW, Inagro, Viaverda en ILVO onderzoek in kader van het project IPMTrips, met als doel het verbeteren van onze kennis van de tabakstrips en het verbeteren van de...
In april ging het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project ‘REFLECHI’ van start. In dit project werken we samen met verschillende Vlaamse, Waalse en Franse partners om...
Het REFLECHI-project beoogt via literatuuronderzoek, monitoring van plaaginsecten, veldstudies en proeven beter inzicht te krijgen in de impact van klimaatverandering op gewassen en hun belagers.
In sommige loodsen zijn er ernstige bewaarproblemen. De ventilatoren staan continu aan. Ze werken met buitenlucht als die drogend is.
Het project Trans-Manage is het pilootproject van de portefeuille Biocontrole 4.0., waarin zes deelprojecten (Trans-Lipo, Trans-Pest, Trans-e-Bio, Trans-Control en Trans-Pathoflax 2.0) zijn...
In dit project wordt de start van de uienteelt verder geoptimaliseerd. Gaande van rassenkeuze, over bodembewerking tot zaaitechniek, onkruidbestrijding en bemesting.
Uien zijn nog altijd één van de sterkst groeiende groenteteelten in Vlaanderen. Om de uienteelt duurzamer en weerbaarder te maken, voeren we de komende jaren intensief onderzoek uit.
Jouw ervaring is goud waard! Zie je jouw zorgvuldig geteelde bloemkool, erwten, maïs, graan of andere teelten lijden onder vogelschade? Je bent niet alleen! Vul onze enquête in.
In deze blog brengen we een update van de lopende bloemkool en preiproeven bij Viaverda, PSKW en Inagro. Benieuwd naar de details?
Het voorbije groeiseizoen was er een met tal van uitdagingen. Vooral de extreme weersomstandigheden gooiden vaak roet in het eten. Op de afzetmarkt en in de bewaring zien we nog altijd de gevolgen.