Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Agenda

Marktbericht VIAVERDA/FIWAP - 23/04/25

Fontane en Challenger: meestal 10 tot 12,5 euro/100 kg (excl. btw). Bintje: meestal 10 euro/ 100 kg (excl. btw).

Belgisch aardappelareaal stijgt opnieuw

Viaverda en Inagro enquêteren jaarlijks aardappeltelers in verband met hun aardappelareaal in Vlaanderen. Begin april vond de meest recente bevraging plaats: aardappeltelers lieten weten welk...

Aardappelvoorraad begin april

Begin april werden een vaste groep van Belgische telers bevraagd naar de afzet van hun aardappelen en hun actuele voorraad in de schuur.

Fractioneren als terugverdienpraktijk

Met de invoering van MAP7 werden de bemestingsnormen sterk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het fractioneren van bemesten als terugverdienpraktijk werd goedgekeurd. Wat houdt dat in?

Onkruidbestrijding in de aardappelteelt voorjaar 2025

Onkruiden succesvol aanpakken in aardappelen kunnen we doen door een goede vooropkomst toepassing te zetten. Een goede rugopbouw en de juiste weersomstandigheden dragen ook bij tot het welslagen.

Vanaf 1 januari 2026: elektronisch register van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Alle professionele gebruikers zijn sinds 2011 verplicht om een register bij te houden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vanaf 1 januari 2026 moet dat ook elektronisch.

Bijbemesten na basisbemesting van 70% ook 'terugverdienpraktijk' in MAP7

De Vlaamse regering keurde op vrijdag 4 april 2025 het 'Bijbemesten na een basisbemesing van 70%' als een 'terugverdienpraktijk' goed om een deel van de bemestingreductie ongedaan...

Potermaat en plantafstanden: waar hou ik rekening mee?

Een correcte plantafstand, afgestemd op ras en potermaat, is essentieel om een maximale opbrengst per hectare na te streven.

Nematiciden ter bestrijding van aaltjes

Resistente rassen zijn de beste manier om aardappelcystenaaltjes te bestrijden. In sommige gevallen dringt een chemische bestrijding zich op.

Ritnaalden aanpakken bij planten

Gescheurde weiden, percelen met een rijke geschiedenis aan gras, mais en groenbedekkers, vormen risicopercelen voor ritnaalden. Ritnaalden zijn de larven van de kniptor, zwarte...

Kwaliteitsnormen pootgoed

Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.

Rhizoctoniabestrijding

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen. 

Effect van fractioneren van N-bemesting

Binnen het Landbouwcentrum Aardappelen worden verschillende maatregelen geëvalueerd die kunnen leiden tot een verlaging van het nitraatresidu. Zo werd in veldproeven in 2024 gekeken naar het...

Aardappelen liggen er begin maart in de meeste loodsen goed bij

Tijdens het bewaarseizoen 2024-2025 volgen Viaverda en Inagro de kwaliteit van aardappelen op in 17 Vlaamse bewaarloodsen. Bij de staalname van 3 maart 2025 lagen de aardappelen er in de meeste...

Uur in de schuur: drie inspirerende bedrijfsbezoeken rond bewaren van aardappelen

Deze maand vonden drie edities van Uur in de Schuur plaats in Sint-Margriete, Koolskamp en Arendonk.

Focusgroep rond niet-kerende grondbewerking komt voor het eerst bijeen

In Zwalm kwam op maandag 10 maart de focusgroep in kader van het Leaderproject 'Niet-kerende grondbewerking als erosiebeperkende maatregel in intensieve teelten' voor de eerste keer bijeen.

OptiN-ras: stikstof op maat in aardappelen

Kennis van de correcte stikstofbehoefte per aardappelras is dé uitgangsbasis van een juist bemestingsadvies. De huidige N-behoefte van veel geteelde rassen is nog te vaak gebaseerd op een optimale...

Nieuwe IPM-checklist gaat in midden juni 2025

Een nieuw versie van de IPM-checklist is beschikbaar en zal ingang vinden gelijktijdig met de nieuwe Vegaplan standaard 5.1 die midden juni 2025 wordt verwacht.

Verloop afzet en voorraad oogst 2024

Viaverda, Inagro, Fiwap en Carah enquêteren jaarlijks aardappeltelers in verband met het aardappelareaal, de productie en de voorraad in België. Begin februari vond de recentste bevraging plaats.

MAP7: opvallende nieuwe maatregelen

In MAP7 staan enkele opvallende nieuwe maatregelen voor de aardappelen.

Proefresultaten gefractioneerd bemesten in aardappelen (2024)

Gefractioneerd bemesten is in late aardappelen een efficiënte strategie om kunstmest te besparen zonder opbrengstverlies.

Verrassend verkoopseizoen en een aardappeljaar vol uitdagingen

De aardappeloogst in de EU-04 (BE, DE, FR en NL) is in 2024 met bijna 7% gestegen. Ondanks het gestegen aanbod is de markt nog altijd dynamisch.