Een correcte plantafstand, afgestemd op ras en potermaat, is essentieel om een maximale opbrengst per hectare na te streven.
Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.
Deze maand vonden drie edities van Uur in de Schuur plaats in Sint-Margriete, Koolskamp en Arendonk.
Telers mogen zelf pootgoed telen voor eigen gebruik/uitplant in het volgende seizoen. We spreken dan van hoevepootgoed. Dit pootgoed mag geenszins dienen voor uitplant door derden.
Aangezien er dit jaar merkelijk meer hoevepootgoed wordt geteeld, staan we graag even stil bij de loofdoding ervan.
De aanvoer van pootaardappelen voor de teelt van 2024 lijkt een moeilijke zaak te worden. Alle rassen zijn getroffen.
Dit jaar zal heel veel pootgoed noodgedwongen moeten gesneden worden. Dit is niet zonder risico.
Gezond pootgoed vormt de basis voor een geslaagde consumptieaardappelteelt. Een kwaliteitscontrole bij aflevering op het bedrijf is sterk aanbevolen.
Het aardappellandschap ziet er zeer divers uit. Er zijn aardappelen van een bloempot groot (of groter), maar er zijn ook nog veel naakte ruggen.
Binnenkort starten we de berichtgeving voor pootgoedtelers over de bladluissituatie.
Correct omgaan met pootgoed vormt de basis voor een geslaagde teelt.
Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur, moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en de meest optimale planttechniek in de beste omstandigheden.
Met “Gezocht: snelle loofdoding voor pootgoed” willen we spuitschema’s en technieken vinden die even snel werken als de actieve stof diquat.
In 2021 werd een proefveld aangelegd in de teelt van pootgoed, met als doel om spuitschema’s en loofdodingstechnieken te vinden die even snel werken als diquat.
Dankzij de Operationele Groep “Gezocht: snelle loofdoding” werden tijdens het groeiseizoen van 2021 twee proeven aangelegd door Inagro en PCA.