De voorbije weken werd hard gewerkt in het kader van het VLAIO-project SIER+. Dit project focust op de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten.
Via proefwerk op Viaverda werd een sierteelterkenning bekomen voor het middel Zampro. Daarnaast konden we ook enkele uitbreidingen realiseren voor oude bekende Bio-Pyretrex.
Alle professionele gebruikers zijn sinds 2011 verplicht om een register bij te houden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vanaf 1 januari 2026 moet dat ook elektronisch.
Op donderdag 20 maart, 27 maart en 3 april vond de avondcursus ‘Irrigatie in vollegrondssierteelt’ online plaats. De webinars kan je herbekijken.
Op donderdagavond 27 maart had in Stekene een participatiemoment met bewoners plaats over het Leader-project Tuinstraten in de Stadionstraat. Deze straat wordt een groene tuinstraat met...
Eind december 2024 werd tijdens het Technisch Comité groenvoorziening het proefprogramma groenvoorziening afgeklopt samen met de aanwezige tuinaannemers en openbare groendiensten.
Op een inspirerende en leerrijke bedrijfsavond organiseerde Viaverda op dinsdag 25 maart een bezoek aan DJ Compost in Lochristi.
De Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Bemestingsproducten van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu meldt de intrekking van de toelating van Pixxaro EC vanaf...
De jaarlijks vernieuwde posters ‘Erkende middelen in sierteelt en groenvoorzieing’ zijn onmisbaar bij de keuze van het juiste middel, ook in het kader van IPM.
Het onderzoeksproject Flower4Trees zocht de voorbije twee jaar naar de ideale bloemenmengsels die zowel de natuur als de boomteler vooruithelpen.
Onze wilde bestuivers zijn cruciaal voor het behoud van de biodiversiteit, voor de vruchtzetting bij bepaalde teelten en voor hun rol in natuurlijke plaagbestrijding.
Via de Green Deal Tuinstraten willen we het aantal tuinstraten een boost geven door gemeenten, bewoners, bedrijven en andere betrokkenen samen te brengen en hun expertise en middelen te bundelen.
Viaverda is het toonaangevende praktijkcentrum voor land- en tuinbouw en groenvoorziening in Oost-Vlaanderen.
Ook in boomkwekerijen is een laag koolstofgehalte een welgekend probleem. Aangezien er in deze sector slechts om de 2 à 5 jaar geoogst wordt, duurt het vaak te lang voordat er nieuw organisch...
Sinds het einde van het Bio4safe-project in 2021 werd er veel nieuwe kennis over biostimulanten verzameld door de voormalige partners en andere onderzoekers.
In Heverlee (15 januari), Kortrijk (22 januari), Geel (29 januari) en Destelbergen (12 februari) vonden de navormingen fytolicentie 'Geïntegreerde gewasbescherming in de tuinaanleg'...
In gazons en grasvelden, golfterreinen en bij de productie van gazonrollen is Acelepryn erkend voor gebruik tegen engerlingen en emelten. Er zijn wel enkele beperkingen.
Een vruchtbare bodem en een correct gebruik van meststoffen dragen bij aan het succes van elk landbouwbedrijf.
In september 2024 werd het plattelandsproject ‘Biodivers groen: klimaatrobuust en budgetvriendelijk’ beëindigd.
Dit najaar werden door het Agentschap Wegen en Verkeer op verschillende locaties in Damme 322 nieuwe bomen aangeplant, waarvan 220 zogenaamde ‘klimaatbomen’. Deze aanplant gebeurde in...
De technische comités van de verschillende sierteeltsectoren en het coördinatiecomité sierteelt hebben vorig najaar de proefprogramma's voor 2025 vastgelegd.
In deze bevraging polsen we naar je ervaring met problemen en schade van taxuskevers of gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) in relatie met waardplanten. Invullen kost maar 7 minuten.
De toepassing van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is verplicht voor elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen.
Samen zorgen we voor schitterende feestdagen.
Tuinen en openbaar groen kunnen sterk bijdragen tot de biodiversiteit. Maar niet iedereen in de groensector heeft al de kennis om een aantrekkelijke biodiverse inrichting te realiseren. Het...