Het aardappelteeltseizoen 2024 was op vele vlakken uitdagend. Niet het minst voor de beheersing van de aardappelziekte, die al vroeg opdook.
De start van het nieuwe aardappelteeltseizoen is op zijn minst bijzonder. Ook nu bepalen de weersomstandigheden alles.
De voorbije weken werd hard gewerkt in het kader van het VLAIO-project SIER+. Dit project focust op de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten.
Begin april werden een vaste groep van Belgische telers bevraagd naar de afzet van hun aardappelen en hun actuele voorraad in de schuur.
Op een inspirerende en leerrijke bedrijfsavond organiseerde Viaverda op dinsdag 25 maart een bezoek aan DJ Compost in Lochristi.
Het onderzoeksproject Flower4Trees zocht de voorbije twee jaar naar de ideale bloemenmengsels die zowel de natuur als de boomteler vooruithelpen.
Onze wilde bestuivers zijn cruciaal voor het behoud van de biodiversiteit, voor de vruchtzetting bij bepaalde teelten en voor hun rol in natuurlijke plaagbestrijding.
Viaverda is het toonaangevende praktijkcentrum voor land- en tuinbouw en groenvoorziening in Oost-Vlaanderen.
Haspels en clipsen zijn handig om de planten op te binden en eventueel te laten zakken zonder enige groeihinder. We organiseren weer een samenaankoop. Bestel ten laatste op 6 maart 2025.
Sinds 2019 helpt Viaverda siertelers op weg naar een duurzame toekomst via het programma ‘Duurzaamheid Sierteelt’, gefinancierd door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
De toepassing van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is verplicht voor elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen.
Een veertigtal telers kwam op onze studiedag langs om meer te weten te komen over digitale economie en hoe de sierteelt hierin zijn plaats kan vinden.
Interesse om mee te helpen? Vrij op maandag 27 of woensdag 29 januari? Dan ben jij de geknipte kandidaat. Schrijf je vlug in.
Op woensdag 13 november had in Brussel een studiedag plaats over substraten. Deze dag stond in het teken van nieuwe, duurzame substraten voor de tuinbouwsector.
Dankzij de medewerkering van meer dan 200 aardappeltelers kunnen we een inschatting maken van de totale productie in België.
Uit onze jaarlijkse enquête bij ruim 200 Belgische aardappeltelers kunnen we een inschatting maken van de voorraad in november.
Na een moeilijke start in het voorjaar met een plantseizoen dat tot eind juni duurde (en uitzonderlijk nog later), volgde een heel groeizame zomer.
Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden zijn de meeste aardappeltelers in de EU-4 (Nl, B, D en Fr) erin geslaagd hun oogst binnen te halen. Algemeen is de aardappelkwaliteit goed.
Het groeiseizoen 2024 zit erop. De oogst wordt stilaan afgerond. Tijd om even terug te blikken op het voorbije seizoen en de gerealiseerde opbrengsten.