Het aardappelteeltseizoen 2024 was op vele vlakken uitdagend. Niet het minst voor de beheersing van de aardappelziekte, die al vroeg opdook.
De start van het nieuwe aardappelteeltseizoen is op zijn minst bijzonder. Ook nu bepalen de weersomstandigheden alles.
Eind vorige week vond de geslaagde kick-offmeeting plaats van HydroSoilWise, een ambitieus Interreg Noordwest Europa project.
De voorbije weken werd hard gewerkt in het kader van het VLAIO-project SIER+. Dit project focust op de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten.
Via proefwerk op Viaverda werd een sierteelterkenning bekomen voor het middel Zampro. Daarnaast konden we ook enkele uitbreidingen realiseren voor oude bekende Bio-Pyretrex.
Het voorjaar van 2025 begon vroeg en voor velen onverwacht. Hoewel alle uien zijn gezaaid, betekent dit helaas niet dat ze ook (goed) zijn opgekomen.
Na een finale pitmeting op 10 april 2025 werd de rassenproef prei late winter geoogst op 15 april 2025. De gemiddelde pitlengte over de variëteiten heen zat toen op 6,1 cm.
Begin april werden een vaste groep van Belgische telers bevraagd naar de afzet van hun aardappelen en hun actuele voorraad in de schuur.
Met de invoering van MAP7 werden de bemestingsnormen sterk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het fractioneren van bemesten als terugverdienpraktijk werd goedgekeurd. Wat houdt dat in?
Het voorjaar verloopt moeizaam. Vele geplante en gezaaide uien snakken naar regen, getuige de beregeningshaspels die de voorbije tijd in de velden zijn verschenen.
Voor prei die nog enkele weken moet groeien, wordt beregening noodzakelijk om het gewas aan de groei te houden en de opbrengst nog positief te beïnvloeden.
Alle professionele gebruikers zijn sinds 2011 verplicht om een register bij te houden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vanaf 1 januari 2026 moet dat ook elektronisch.
Op donderdag 20 maart, 27 maart en 3 april vond de avondcursus ‘Irrigatie in vollegrondssierteelt’ online plaats. De webinars kan je herbekijken.
Op onze site in Destelbergen had op woensdag 19 maart 2025 een boeiende studiedag plaats met als thema 'Bio sierteelt: iets voor jou?'.
Op een inspirerende en leerrijke bedrijfsavond organiseerde Viaverda op dinsdag 25 maart een bezoek aan DJ Compost in Lochristi.
De jaarlijks vernieuwde posters ‘Erkende middelen in sierteelt en groenvoorzieing’ zijn onmisbaar bij de keuze van het juiste middel, ook in het kader van IPM.
Een correcte plantafstand, afgestemd op ras en potermaat, is essentieel om een maximale opbrengst per hectare na te streven.