Het gehalte aan organische stof (OS) in de bodem van boomkwekerijgewassen is over het algemeen erg laag. Een minimaal OS-gehalte is echter een vereiste voor een vruchtbare bodem, om gezonde planten te kunnen kweken die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen, maar ook tegen de extreme weersomstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering.
In dit demonstratieproject gaan we verschillende manieren demonstreren om die OS toch op peil te brengen en te houden in praktijkomstandigheden. Hierbij zullen we kijken naar gekende bodemverbeteraars zoals compost, groenbedekkers en enkele commerciële bodemverbeterende middelen. Maar we bekijken ook minder gebruikte middelen, zoals houtsnippers ingezet als mulch of ondergewerkt, en ook de onderzaai van gras of groenbedekkers voor het opvangen van nutriënten in het eerste groeiseizoen. Verschillende parameters van de bodem en het gewas zullen worden gemonitord om het effect op de OS te kunnen evalueren, zoals onder meer het nitraatresidu, het OS-gehalte, de infiltratiesnelheid van water, het vochthoudend vermogen van de bodem en de gewasgroei.
Op basis van deze resultaten kan projectpartner Bodemkundige Dienst van België hun webapplicatie CSLIM© uitbreiden naar de sierteelt. Daarmee wordt de langetermijnevolutie van het OS-gehalte in akkerbouwpercelen geschat. Ook zal er een koolstofboekhouding worden opgesteld voor de demobedrijven.