Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen

Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen
Contactpersoon: Annelien Tack

+32 (0)9 331 60 83

annelien.tack@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda
Financiering: Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/10/2017 - 30/09/2021
Print
Inleiding en situering

De laatste jaren is er veel interesse voor de teelt van bataat, bij ons beter gekend als de ‘zoete aardappel’. Hoewel deze teelt in Vlaanderen nog zo goed als onbestaande is, zijn deze knollen ondertussen een vaste waarde geworden in het assortiment van de Vlaamse supermarkten. Het succes van de bataat is tegenwoordig alom merkbaar. Bekende tv-chefs maken duizend en één gerechten met de ‘zoete patat’ en ook de kranten rapporteren vol lof over deze veelzijdige knollen.

De hoge voedselkilometers en ecologische voetafdruk die gepaard gaan met de import van deze knollen moeten we er echter bijnemen. Alsmaar meer consumenten worden zich hiervan bewust en kiezen daarom weloverwogen voor lokaal geproduceerde voeding.

Het spreekt voor zich dat de Vlaamse boeren mee willen profiteren van dit succesverhaal. Vooronderzoek door PCG op vraag van telers doet vermoeden dat de teelt ook in Vlaanderen potentieel biedt. De kennis ontbreekt echter om op dit moment reeds succesvol te kunnen overgaan tot grootschalige productie van dit gewas. Optimalisatie van de teelt en het product is dan ook een cruciale stap in het proces. De zoektocht naar kwalitatief, betaalbaar plantmateriaal en de meest geschikte rassen die optimaal toegesneden zijn op de Vlaamse klimatologische en bodemkundige omstandigheden is een eerste stap. Een gedetailleerde karakterisering van de eigenschappen van de beschikbare rassen zal moeten uitwijzen welke rassen het meest geschikt zijn voor de verse markt dan wel voor de verwerkende industrie.

Om de economische haalbaarheid van deze teelt in Vlaanderen na te gaan zal een gedetailleerde kostprijsberekening gemaakt worden. Om te kunnen concurreren met buitenlands product zal het immers noodzakelijk zijn dat het kostenplaatje zo veel mogelijk geminimaliseerd wordt. Om de sector ook hierover goed te informeren zal een rendabiliteitsstudie gemaakt worden die het economisch potentieel van deze teelt voor de Vlaamse landbouwsector moet duiden.

 

Doel

Het doel van dit project is het succesvol uitbouwen van de teelt van bataat in Vlaanderen, zowel op teelttechnisch als economisch vlak, om te komen tot een geschikt product zowel voor afzet via verse markt als voor de verwerkende industrie.

Dit doel willen we bereiken door optimalisatie van:

  • de teelttechniek
  • optimalisatie van productie van kwalitatief plantmateriaal
  • optimalisatie van de bewaring
  • gefundeerde rassenkarakterisatie naar gebruikswaarde
  • kwaliteit en functionaliteit
  • studie van de economische haalbaarheid van de teelt in Vlaanderen
  • kennisverspreiding.

 

Meer info

Annelien Tack

Vorig Artikel SmartGreen: naar een groenere glastuinbouwproductie in de Noordzeeregio door gebruik van 'big data' en eco-innovatief energieverbruik
Volgend Artikel ReGrow4C: hergebruik van teeltsubstraten voor een circulaire (sier)teelt

Comments are only visible to subscribers.