In het VLAIO LA-traject ie-LICHT wordt onderzocht of er alternatieve belichtingsstrategieën bestaan om energie-efficiënter te belichten in de glastuinbouw.
In de natuur worden planten dagelijks blootgesteld aan verschillen in belichtingsduur (daglengte), intensiteit en spectrum, maar ook aan een schemerperiode (ochtend en avond) en aan schaduw van wolken en andere bladeren. Met andere woorden, planten zijn aangepast aan een grote variatie in licht. In ie-LICHT willen we het effect van natuurlijke veranderingen in licht (schemerlicht en traag pulserend licht) onderzoeken op de plantontwikkeling, met het oog op energiebesparing.
Voorbereidend onderzoek aan de KU Leuven heeft aangetoond dat schemerlicht, het geleidelijk laten aan- en uitgaan van de verlichting ’s morgens en ’s avonds, geen negatief effect heeft op de plantontwikkeling, en zelfs de groei van sommige planten (onder meer aardbei) kan stimuleren. Door het toepassen van schemerlicht kan er 3 tot 6% energie worden bespaard. Andere experimenten met traag pulserend licht, waarbij de LED-lampen om de 10 of 20 seconden 1 of 5 seconden uitstaan, tonen geen negatief effect op de biomassaopbouw van jonge sla- en tomatenplanten. Deze lichtpulsen simuleren natuurlijke schaduwvlekken en kunnen voor een energiebesparing van 10 tot 20% zorgen.
Met de verschillende partners (KU Leuven, PSKW, PCH, Inagro en Viaverda) onderzoeken we of deze beloftevolle resultaten ook werken in de praktijk. Viaverda zal hierbij instaan voor de proeven op sierteeltgewassen (snijrozen, jongplanten).