Door het vaker voorkomen van klimaatextremen door het veranderende klimaat, neemt het belang van de hydrologische aspecten (buffer, afvoercapaciteit en waterkwalliteit) van onze (onbevaarbare) waterlopen toe. Hierbij kunnen ondergedoken waterplanten een meerwaarde bieden, maar historisch is de aanwezigheid ervan sterk afgenomen. Een (her)introductie van deze planttypes, afhankelijk van de locatie en daaraan gekoppelde habitatkenmerken, kan hier soelaas brengen.
De teelt van ondergedoken (= submerse) waterplanten is in België heel beperkt. Diverse Vlaamse siertelers telen wel oeverplanten, maar de ondergedoken waterplanten die op de Belgische markt te vinden zijn, zijn vaak afkomstig van Nederlandse productiebedrijven. De selectie van de ondergedoken planten die op Viaverda zullen geteeld worden gebeurt op basis van het onderzoek door UGent over het natuurlijk voorkomen van ondergedoken waterplanten in Vlaamse waterlopen en over de specifieke habitateisen ervan. Daarnaast is het uitwerken van een geschikte infrastructuur voor de opkweek van waterplanten en de optimalisatie van het productiesysteem een belangrijk werkpunt. Vooraleer er van een opschaling van de productie van ondergedoken waterplanten sprake kan zijn, moet er eerst een optimalisatie gebeuren voor de (her)introductie in stromende wateren. De vraag is ook hoe combinaties van diverse soorten zich zullen gedragen. Viaverda zal zich hiervoor baseren op kennis verworven door UGent en de Provincie Oost-Vlaanderen. Viaverda zal samen met de Provincie Oost-Vlaanderen ook instaan voor de disseminatie naar de sector.
Het project, gesubsidieerd door de Provincie Oost-Vlaanderen, heeft dan ook als voornaamste doelstelling voor Viaverda de optimalisatie van de teelt van ondergedoken waterplanten en verhoging van het succes bij (her)introductie van deze planten in Oost-Vlaamse wateren.