Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

First Flush: nutriëntenafvoer bij grondloze openlucht sierteelt

First Flush: nutriëntenafvoer bij grondloze openlucht sierteelt
Contactpersoon: Ilse Delcour

+32 (0)9 353 94 78

ilse.delcour@viaverda.be
Projectpartners: PCS
Financiering: Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

www.vlaanderen.be/pdpo,

ec.europa.eu/agriculture
Projectperiode: 1/03/2020 - 28/02/2022
Print

In MAP 6 worden oplossingen gezocht voor de afvoer van nutriënten bij hoge neerslag bij grondloze openluchtteelten. In een gesloten teeltsysteem op containervelden wordt al het drainwater verzameld wanneer er geen of weinig neerslag valt. Bij hogere neerslag wordt bij een first flush systeem het eerste drainwater met hoge nutriëntenbelasting opgevangen om te hergebruiken. Bij een intense of lange regenbui zal het drainwater in de opslagtank een drempelwaarde bereiken waarop het water naar het oppervlaktewater kan worden afgevoerd. De nutriëntenconcentraties zijn dan al sterk verminderd waardoor de belasting van het oppervlaktewater verwaarloosbaar is.


Vanaf 2021 is een minimale opslagcapaciteit van 100 m³ per hectare met een first flush systeem voor deze teelten verplicht. Deze waarde werd afgeleid uit onderzoek vanuit de aardbeienteelt op trayvelden, waar men op basis van een calculatie en mits een aantal aannames tot de opslagcapaciteit van 100 m³/ha is gekomen. Vanwege het ontbreken van noodzakelijke informatie betreffende opslagcapaciteit voor drainwater in de sierteelt en de grote diversiteit binnen de sierteelt is verder onderzoek en demonstratie vereist. Alleen al de verscheidenheid van gewassen, productiesystemen en diverse bemestingsstrategieën zorgen ervoor dat het vastleggen van de bepaalde opslagcapaciteit voor de hele sierteelt om aan het first flush principe te voldoen niet evident is. Dit demoproject bevat 2 luiken:


  • Demonstratie van uitspoelingsrisico’s bij een regensimulatie en het berekenen van de benodigde opslagcapaciteit om aan het first flush principe te voldoen.

  • Het demonstreren van het first flush systeem op praktijkbedrijven met containervelden in openlucht als sensibilisering van de sierteeltsector.
Vorig Artikel Ontwikkeling van een herbicide-arme onkruidbeheersing in de meerjarige fruit- en sierteelt
Volgend Artikel DRIP: Druppelirrigatie voor een duurzame tuinbouw

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?