De 2 Zeeën regio staat bekend om haar intensieve tuinbouw, die vraagt om grote hoeveelheden water en meststoffen. Verschillende EU-richtlijnen beogen de waterkwaliteit te beschermen door N- en P-uitspoeling te voorkomen, te streven naar een verbetering van de bodemkwaliteit of te anticiperen op het tekort aan water. Naast deze wetgevende milieudruk, dwingen ook economische redenen telers om hun water- en nutriëntenverbruik te verminderen.
Dit project zet in op het gebruik van biostimulanten, substanties of micro-organismen, die de nutriëntengebruiksefficiëntie, de tolerantie tegen abiotische stress en/of de plantkwaliteit van planten verhogen. Door het gebruik van biostimulanten te combineren met innovatieve meetsensoren, kan het verbruik van water en meststoffen met respectievelijk 20 en 10% verminderd worden, afhankelijk van het gewas.
Vandaag heeft elke lidstaat zijn eigen regelgeving betreffende het commercialiseren van biostimulanten. Tegen 2020 zal de EU een gemeenschappelijk Europees kader uitwerken voor de commercialisering van biostimulanten, maar het blijft onduidelijk hoe ze de effecten van biostimulanten op nutriënten- en waterverbruik zullen meten. De meerderheid van de telers weet verder niet hoe te kiezen voor de meest effectieve biostimulant of hoe meetsensoren te gebruiken.
Met dit project willen we daarom een gestandaardiseerd protocol opstellen voor de beoordeling van biostimulanten en willen we het gebruik van biostimulanten en meetsensoren in de tuinbouw stimuleren. Dit project zal resulteren in data over de effecten van biostimulanten op water- en meststoffenverbruik, zal het gebruik van biostimulanten en innovatieve meetsensoren demonstreren aan telers, producenten van biostimulanten en leveranciers van substraten en meststoffen. Tot slot zal ook gefocust worden op biostimulanten op basis van zeewier, om zo economische mogelijkheden voor zeewierproducenten te creëren.