Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Atmo-Flor: bewaartechnologieën voor behoud van kwaliteit doorheen de sierteeltketen

Atmo-Flor: bewaartechnologieën voor behoud van kwaliteit doorheen de sierteeltketen
Contactpersoon: Annelies Christiaens

+32 (0)9 353 94 97

annelies.christiaens@viaverda.be
Projectpartners: PCS, UGent
Financiering: Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/01/2019 - 31/12/2022
Print

Het project beoogt de ontwikkeling van bewaartechnologieën voor behoud van visuele en fysiologische kwaliteit doorheen de sierteeltketen, van jongplanten tot het verkoopbaar product. Dit moet toelaten dat de Vlaamse sierteeltbedrijven de kwaliteitsproblemen (Botrytis, vergeling, blad- of knopval, verwelking, te korte shelf-life, slechte hergroei, slechte beworteling, slechte bloei) veroorzaakt door bewaring en transport, kunnen minimaliseren, waardoor ook een langere bewaring of langer transport mogelijk is.


Er zijn twee concrete hoofddoelstellingen:


  • Het aanbieden van optimale bewaarstrategieën om de ideale bewaar/transportcondities te handhaven voor verschillende plantspecies aan de doelgroepbedrijven. Deze bewaarstrategieën zullen gebruikmaken van verschillende technologische innovaties gaande van laag- tot hoogtechnologische: gebruik van temperatuur- en relatieve vochtigheidsloggers, belichting, verpakking/folie, gewijzigde atmosfeer in combinatie met microgeperforeerde folies.

  • Het verhogen van de kennis rond de ideale temperatuur, vochtigheid, gassamenstelling en licht tijdens bewaring en transport bij de doelgroep en bewustmaking van de consequenties op kwaliteit bij afwijkingen op de ideale condities. Deze kennis zal verzameld worden binnen een kennisplatform via literatuuronderzoek enerzijds en via het onderzoeksluik van het project anderzijds. Dit onderzoek zal zich in hoofdzaak focussen op de ontbrekende kennis rond bewaring onder gewijzigde atmosfeer. De kennis zal doorstromen naar de sierteeltsector via verschillende kanalen: 1 op 1 adviezen, studiedagen, demonstratieproeven en publicaties.
Vorig Artikel Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument
Volgend Artikel SoilCom: compost op maat voor een duurzame bodem

Comments are only visible to subscribers.