Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Siertelers en Keten Sterk

Siertelers en Keten Sterk
Contactpersoon: Contactpersoon
Projectpartners: Boerenbond, PCS, AVBS
Financiering: Vlaamse Overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

www.vlaanderen.be/pdpo
Projectperiode: 1/01/2022 - 31/12/2023
Print

Een keten is maar zo sterk als de zwakste schakel. Deze operationele groep wil de keten versterken door de relaties in de keten te versterken door middel van professioneler klantenbeheer. Tijdens de coronacrisis ondervonden veel siertelers hoe zwak zij in de keten staan. Door in te zetten op klantensegmentatie en betere afspraken met de afnemers (klanten) krijgen siertelers weer grip op hun bedrijfsvoering, krijgen ze mentaal en financieel meer rust en kunnen relaties tussen siertelers en hun klanten verduurzamen, met tevreden klanten en finaal ook tevreden consumenten, een sterkere keten dus.



Sierteeltbedrijven evolueren naar steeds meer klanten. Vaak wordt 80% van de omzet gerealiseerd door 20% van de klanten. En daarbij komt dat niet elke klant eenzelfde afnamepatroon heeft en op dezelfde manier omgaat met problemen en betalingen. Het is niet noodzakelijk om alle klanten op dezelfde manier te blijven behandelen. Een sierteeltbedrijf maakt dus best keuzes welke klant hij op welke manier wil bedienen. Het wordt tijd voor klantensegmentatie. Een direct gevolg is dat de interne organisatie ook moet worden aangepast aan de klantensegmentatie. Welke processen moeten worden aangepast om de nieuwe afspraken met klanten in de praktijk correct te kunnen toepassen?


Als laatste stap moet een aangepaste communicatie de sierteler in staat stellen in een meer gelijkwaardige positie te komen t.o.v. zijn klanten. Ze moeten het vertrouwen dat ze willen uitstralen op een constructieve manier verwoorden en hierdoor meer respect afdwingen bij hun klanten. Dit moet resulteren in meer afzetzekerheid (of levergaranties) en een kostenefficiënte productie waardoor de weerbaarheid van de sierteeltbedrijven groter wordt.

Vorig Artikel RFID in de boomkwekerij
Volgend Artikel RE-PEAT: hergebruik van teeltsubstraten voor een circulaire tuinbouw

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?