Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

RFID in de boomkwekerij

RFID in de boomkwekerij
Contactpersoon: Eva Reybroeck

+32 (0)9 353 94 98

eva.reybroeck@viaverda.be
Projectpartners: PCS, Boomkwekerij Hoebenschot, Boomkwekerij Solitair, Boomkwekerij De Bruyn, Boomkwekerij Hortus Conclusus, Boomkwekerij René Nicolaï, AVBS, Aucxis
Financiering: Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

www.vlaanderen.be/pdpo
Projectperiode: 1/01/2022 - 31/12/2023
Print

De meeste inventarissen in de boomkwekerij worden manueel samengesteld, wat de efficiëntie naar beneden haalt en de foutgevoeligheid verhoogt. Wanneer een boom niet meer geïdentificeerd kan worden, gaat soms het werk van jaren verloren. In dit project willen we de mogelijkheden onderzoeken om dit probleem aan te pakken via digitalisering met RFID (Radio Frequency IDentification). De data worden opgeslagen op een tag of chip, die via radiogolven uitgelezen kan worden. Door het laten vergroeien van de RFID-tags in de boom kan de info niet meer verloren gaan.


In de operationele groep brengen we actoren samen uit verschillende gebieden: onderzoekers, telers en RFID-specialisten. Met de kennis van de deelnemers en info uit de proeven willen we telers wegwijs maken door alle voor- en nadelen van de RFID-technologie op een rijtje te zetten. Deze technologie zal meehelpen plastic afval te verminderen, de arbeidsefficiëntie te verhogen, inventarisatie te vergemakkelijken en het toepassen van technologie in de tuinbouwsector te stimuleren.


In de eerste fase wordt een literatuurstudie opgesteld over de bestaande kennis omtrent RFID-technologie en reeds gerealiseerde projecten. Aan de hand daarvan wordt in overleg met alle partners een RFID-systeem ontworpen dat toepasbaar is in de boomkwekerij. Dit systeem en enkele praktische bemerkingen zullen dan worden uitgetest op de deelnemende boomkwekerijen, zoals bijvoorbeeld hoe deze RFID-tags aangebracht kunnen worden in (jonge) bomen zonder blijvende schade te veroorzaken.

Tijdens het tweede jaar zal een wetenschappelijke studiedag worden georganiseerd om verdere mogelijkheden van de technologie te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het meegeven van verzorgingstips aan de eindgebruiker van de bomen, het opvolgen van quarantaine organismen,...

Vorig Artikel Biodivers groen: klimaatrobuust en budgetvriendelijk
Volgend Artikel Siertelers en Keten Sterk

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?