Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Flower4Trees: bloemenmengsels als win-winsituatie voor biodiversiteit én teler bij vollegrondsboomkwekerij

Flower4Trees: bloemenmengsels als win-winsituatie voor biodiversiteit én teler bij vollegrondsboomkwekerij
Contactpersoon: Jesse Tavernier

+32 (0)9 353 94 96

jesse.tavernier@viaverda.be
Projectpartners: HOGENT, Viaverda, ILVO
Financiering: Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

www.vlaanderen.be/pdpo
Projectperiode: 1/02/2023 - 31/12/2024
Print

Biodiversiteit is een thema dat niet meer uit onze maatschappij is weg te denken en elk jaar meer en meer aan belang wint. Ook bij onze Vlaamse boomkwekers is dit thema een hot item. Ze hebben het gevoel dat ze nog een stapje verder kunnen gaan in het bevorderen van biodiversiteit op hun bedrijf.


Met deze insteek sloegen drie partners van de Technopool Sierteelt de handen in elkaar, en ontstond de operationele groep Flower4Trees: bloemenmengsels als win-winsituatie voor biodiversiteit én teler bij vollegrondsboomkwekerij. Binnen deze operationele groep willen HOGENT, ILVO en Viaverda het potentieel van Vlaamse boomkwekerijpercelen optimaal benutten in het kader van biodiversiteit, zonder dat de telers hiervoor moet inboeten op vlak van plantkwaliteit en groei van de vollegrondsboomkwekerijteelten.


De operationele groep heeft als taak om bloemenmengsels samen te stellen met een positieve invloed op zowel de vollegrondsboomkwekerijteelten (stikstoffixatie, koolstofopbouw in de bodem, aantrekking van nuttigen, onderdrukking van plagen, vochtretentie in de bodem) als op de biodiversiteit in Vlaanderen (brede bloeiboog, diverse bloemen, met aandacht voor inheemse flora). Binnen dit project wordt deze taak opgedeeld in 2 onderzoekcases:

  • Bekomen van een biodivers alternatief voor de huidige groenbemesters tussen twee teeltcycli.

  • Een geschikt bloemenmengsel vinden om in te zaaien tussen de rijen van laanbomen, momenteel worden deze meestal met gras ingezaaid.


In een later stadium van het project worden de geselecteerde bloemmengsels van beide onderzoekcases gedemonstreerd bij de betrokken boomkwekers. Bovendien worden gedurende het groeiseizoen volgende parameters in de bloemenmengsels opgevolgd: stikstoffixatie en nutriëntencompetitie, bodemvochtretentie, bovengrondse nuttige insecten, plantenparasitaire nematoden en onkruiddruk.

 

Vorig Artikel Bio bemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit
Volgend Artikel BIJBEMEST: Gefractioneerd bemesten in late aardappelen

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?