In dit project zullen theoretische teeltrotatiestrategieën voor de biologische bloementeelt in de praktijk gebracht worden.
Op basis van literatuurgegevens kon Viaverda een bloeiperiodekalender opstellen. Hoewel deze kalenders handig zijn voor teler en afzet om de maximale bloembeschikbaarheid in te schatten, geeft dit nog te weinig praktische invulling aan de optimale teeltrotatie op een beperkte perceelsoppervlakte. Bij kortbloeiende éénjarigen is de feitelijk bloei meestal slechts een tweetal weken en moet gefragmenteerd geplant worden. Een aantal éénjarigen hebben langere bloeiperiodes, maar met specifieke bloeipieken. Bij meerjarige vaste planten of struiken zijn er ook specifieke bloeipieken die gestuurd kunnen worden in functie van oogst en snoei. Samen met de biobloementelers werden enkele mogelijke teeltrotatiestrategieën besproken die echter nog in de praktijk proefondervindelijk getest moeten worden. Een goede teeltrotatie zorgt immers voor een maximalisatie van de teelt (aantal stengels en kwaliteit) en de continuïteit van afzet en kleurbeschikbaarheid.
Op Viaverda zullen strategieën met een combinatie van vaste planten, langbloeiende en kortbloeiende éénjarigen naast elkaar aangelegd worden om de gebruikswaarde van de teeltrotatie in te schatten. Hierbij worden zowel éénjarige als meerjarige bloemen gebruikt. Via demomomenten tijdens het bloeiseizoen kunnen de biobloementelers geïnformeerd worden en zelf de specifieke strategieën komen evalueren.