De aardappelteelt is een zeer belangrijke teelt in Vlaanderen: in 2018 werden er 50.906 ha consumptieaardappelen verbouwd door ruim 7000 telers. Onder invloed van een stijgende verwerking nam de productie de voorbije jaren een enorme vlucht. Naast de veldfase, vraagt ook de bewaring zeer veel aandacht. Het is een jaarlijks terugkerende uitdaging om de kwaliteit van het product, waar tijdens de veldfase zoveel zorg werd aan besteed, zo lang en zo goed mogelijk te behouden.
Het project richt zich in de eerste plaats op de Vlaamse aardappeltelers met bewaring. In totaal gaat dit om ongeveer 700-tal landbouwbedrijven die momenteel reeds beschikken over een aardappelbewaarloods met ventilatiecomputer. Een paar duizend telers bewaren op dit ogenblik nog aardappelen in infrastructuur die minder geschikt is voor de bewaring van nieuwe aardappelrassen. Bij uitbreiding zullen ook de toelevering, de aardappelverwerking, het onderzoek en bij uitbreiding de hele akkerbouwsector baat hebben bij dit project.
De hoofddoelstelling van dit project is de realisatie van een slimme aardappelbewaring met het product als voornaamste uitgangspunt. De projectpartners willen enerzijds kennis verzamelen over de factoren die de bewaarbaarheid van aardappelen bepalen. Anderzijds beoogt het project een actualisering van de parameters die gekoppeld zijn aan bewaarinfrastructuur. Beide samen zullen leiden tot handvaten (beslissingsboom) om het klimaat in de bewaring te sturen op maat van het product.
Concreet willen we dat aardappeltelers, met bestaande of nog nieuw te bouwen bewaarloodsen, na afloop van het project inzicht verworven hebben in de invloed van teelttechniek en rassenkeuze op het bewaarproces en de kwaliteit tijdens en na bewaring. Qua leverbaarheden betekent dit dat er kennis over invloed van rassenkeuze, teelttechniek tijdens de veldfase en rijpheid bij oogst op de evolutie van de kwaliteit van de aardappelen tijdens en na de bewaring verzameld wordt. Deze kennis wordt vertaald naar een “partijpaspoort”, een set van kengetallen die de aard en bewaarbaarheid van een lot aardappelen definieert. Dit partijpaspoort is meteen ook het uitgangspunt van een gevalideerde klimaatsturing per onderscheiden partij aardappelen. Uiteindelijk willen we komen tot een beslissingsboom voor het slim instellen van de ventilatie.