Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen

Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen
Contactpersoon: Jeroen Van Mullem

+32 (0)9 381 86 86

jeroen.vanmullem@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda, VCBT, ILVO
Financiering: Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/11/2023 - 31/10/2027
Print
Welke rassen en teeltmethodes toelaten om gember met minimale input te telen

De groeiende gembermarkt in België en Europa en de grote intra-Europese gemberhandel vormen een grote opportuniteit voor lokaal geteelde gember. Vanuit de hele agrovoedingsketen wordt grote belangstelling getoond voor de proeven die het PCG de afgelopen jaren heeft aangelegd rond de teelt van gember. Veel telers, maar ook andere spelers in de keten, zijn op zoek naar diversificatie en nieuwe marktkansen om de rendabiliteit en competitiviteit van hun bedrijven te versterken. De consument kiest steeds vaker voor gezonde en hoogkwalitatieve voedingsproducten met een lage ecologische voetafdruk. Daarnaast kan dankzij lokale teelt ook een nieuw product op de markt gezet worden, de jonge of primeurgember, die geoogst wordt voordat een dikke schil is gevormd. Deze jonge gember is sappiger, aromatischer en minder vezelig, waardoor ze gemakkelijker te verwerken is door de consument en/of verwerker. Om de teelt in Vlaanderen van de grond te krijgen, ontbreekt echter nog cruciale kennis. De beschikbare kennis is ontwikkeld in de landen van origine, in tropische en subtropische regio’s, waar de teeltomstandigheden en markt sterk verschillen van Vlaanderen. Doordat jonge gember wereldwijd een nieuw product is, is er nagenoeg geen kennis over beschikbaar.

De grootste uitdagingen zijn:

  1. beschikbaarheid van ziektevrije plantmateriaal;
  2. inputarme of jaarronde teelt in Vlaamse omstandigheden; 
  3. kwaliteit, consumentenwaardering en bewaring van jonge gember; 
  4. verkoopprijs en rendabiliteit. 

De doelgroep binnen de primaire sector is erg ruim, want de innovatie kan een meerwaarde betekenen voor alle tuinbouwbedrijven met een verwarmde of onverwarmde serre of tunnel. Vlaamse plantenweefselteeltbedrijven kunnen instaan voor de productie van het uitgangsmateriaal. Ook de versmarkt en verwerkende industrie staan te popelen om de laatste schakel in deze lokale keten van Vlaamse jonge gember te vormen.

De doelstellingen binnen dit project zijn:

  • Plantmateriaal en teelttechniek aanpassen
    Om gember op een succesvolle en duurzame manier te telen, is het belangrijk om te starten vanaf geschikt, betaalbaar en ziektevrij plantmateriaal. Momenteel is dit plantmateriaal nog maar heel beperkt beschikbaar. Dit vormt dus een belangrijk aandachtspunt om de teelt verder te kunnen uitbouwen.
    Om de rendabiliteit van de teelt op punt te stellen, onderzoeken we welke rassen en teeltmethodes toelaten om gember te telen in Vlaanderen met minimale input, zoals energie en arbeid. We bouwen een netwerk op en betrekken pioniers en early adopters actief bij het onderzoek.
  • Jonge gember als nieuw product
    Dankzij de lokale teelt kan een nieuw, sappiger en aromatischer product in onze markt worden gezet: de jonge gember of primeurgember. De lokaal geteelde gember heeft namelijk geen dikke schil nodig om ver overzees transport te doorstaan. Op dit moment is de jonge gember maar in een heel beperkt tijdsspanne beschikbaar. Om ze over een langere periode aan te kunnen bieden, onderzoeken we hoe deze gember optimaal bewaard kan worden en of het mogelijk is om ze jaarrond te telen. We brengen ook de producteigenschappen in kaart en bekijken hoe consumenten dit nieuw product beleven en wat voor hen de meerwaarde is.
    Natuurlijk zijn ook een kostprijsberekening en een rendabiliteitsstudie noodzakelijk. Zo willen we telers correct informeren over de mogelijkheden van deze teelt in Vlaanderen.
Vorig Artikel GLOBEVO: Evolutie van aardappelcystenematode populaties in België en controle strategieën
Volgend Artikel ALTER-PEAT: alternatieven voor veen in zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt

Comments are only visible to subscribers.