Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Video: Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform

Video: Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform
Print
Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

Op het groenteplatform van de Werktuigendagen waren er thema’s uitgewerkt gericht op arbeidsefficiëntie, klimaat en duurzaamheid. Tijdens de geleide rondgang van de tuinhouwdemonstraties kwamen water, mechanische onkruidbestrijding, spuittechniek en automatisatie in planten aan hoc!

 

Irrigatietechnieken

Beregeningstechnieken Om de sector te wapenen tegen periodes van langdurige droogte, is het essentieel om water beredeneerd in te zetten. Viaverda-onderzoekster Elise Vandewoestijne vertelde dat de beregeningstool van deproefcentra volgend jaar zal worden omgevormd tot een gebruiksvriendelijkere irrigatieapp. Die zal ook worden uitgebreid met informatie over traditionele en meer geavanceerde precisieberegeningstechnieken.

Gunther Vermeiren van Spranco­Matic stelde de beregeningsmachine Fasterholt voor. "Met deze variant op een beregeningshaspelkoppel je de aanvoer van het water vast aan een pompinstallatie. Met de: machine rol je de slang af tot het einde van het perceel. Daar kan je een bocht van 180 graden maken en weer naar voor komen. Dat kan je enkele keren herhalen, tot de volledige lengte van de slang is opgebruikt. Zo is het rendement van je machine telkens 100%, omdat je elke keer de volledige lengte van de slang kunt benutten."

Gunther toonde ook de haspel- en sproeierbewaker Raindancer."Op de sproeiwagen wordt een zonnepaneel met gps-module gemonteerd. Om de zeven minuten krijg je op je smartphone, tablet of pc een signaal dat de positie weer geeft van waar de sproeiwagen op dat moment staat. Met de bijbehorende app heb je op elk moment en vanaf elke locatie in een oogopslag de actuele status van je beregeningsactiviteiten. Indien nodig kun je ingrijpen met besturing op afstand.

Met druppelirrigatie wordt water gericht via dunwandige druppelslangen tot bij de planten gebracht. Gunther gaf uitleg bij de tapelegmachine, waarmee je per dag 6 tot 8 ha ondergronds tape kan trekken. Na de oogst kan de tape weer uit de grond worden gehaald met een machine met twee loopwielen die hydraulisch bediend worden. In functie van de snelheid die met de trekker gehaald wordt, kun je het oprollen van de tape: in snelheid laten variëren.

De firma Sproeiboom.be showde een beregeningsboom van 27 m sproeibreedte, die manueel kan worden uitgebreid tot 33 m. Op die 27 m waren er 34 spuitmondjes, die telkens een debiet van 75 l/minuut halen. Elk spuitmondje is daarbij apart afsluitbaar; zo heb je de optie om rijgangen niette besproeien. Spuiten gebeurt heel gericht bij een lage druk van 0,7 bar, wat ideaal is voor jonge planten. Montage is mogelijk op elke type en merk van watertank.

 

Mechanische onkruidbestrijding

Er werden diverse schoffelmachines voor mechanische onkruidbestrijding in de slateelt gedemonstreerd.

Aerts Rapide bv stelde de K.U.L.T.iSelect voor. Een camera boven de rijen detecteert de slaplanten, het aantal rijen en het onkruid en zal de machine zijdelings corrigeren. Een vast schoffelmes verwijdert het onkruid in de rij. Tussen de planten wieden mobiele messen het onkruid rond de slaplanten. De machine werkt volledig automatisch en is eenvoudig te bedienen.

De EC-Weeder 5 is een klein schoffel­ werktuig van de Nederlandse fabrikant Steketee, dat in België wordt verdeeld door Lemken. Je kan het op bedden­ teelt in sla, uien en andere groenteteelten gebruiken. Er wordt enkel tussen de plantrijen geschoffeld met 14 cm brede schoffelmessen. Met een IC­Light-camera kunnen tot vier rijen tegelijk worden gevolgd. Hydraulische drukregeling en het tillen van de schoffelelementen in combinatie met gps is mogelijk.

De Garford Robocrop Inrow, die wordt verdeeld door Homburg, hangt vooraan op de trekker. Een camera registreert er elk plantje. Vervolgens zorgt de computer ervoor dat de roterende schoffel het onkruid in de rij verwijdert. Een schoffelmes haalt onkruiden tussen de rijen weg. De machine kan meerdere kleuren vanggewassen in één werkgang schoffelen. Ze wordt elektrisch aangedreven, maar dat kan ook hydraulisch.

Abemec showde de zelfrijdende schoffelrobot Dino, die zowel tussen als in de rij zo'n 5 haper dag kan schoffelen. De spoorbreedte varieert van 1.50 tot 220 cm. De robot is uitgerust met bumpers. Als er iets voorde wielen komt en de bumper ingedrukt wordt, stopt hij meteen. De Dino beschikt over een Garfordcamera, waardoor je via plantherkenning ook kunt schoffelen in bieten, uien, bonen, mais, cichorei en knolselderij.

Ingro, een coöperatie van 8oo industriegroentetelers, stelde de volautomatische vierrijige Agriplanter voor, die je via bun machinepool kunt huren. Die is uitgerust met vier robots, rijdt zo'n 5 km/uur en kan zo tot 48.ooo tray- en kluitplanten per uur of 7 ha per dag uitplanten. Bij lngro wordt er vooral bloem-, spruit- en boerenkool mee geplant. Tijdens het uitplanten moet er telkens één persoon van het bedrijf meewerken op de planter.

Wil je de machines nog eens opnieuw aan het werk zien, dan kan dit eenvoudig via

© Boer & Tuinder - auteur: Jan Van Bavel

 

Vorig Artikel Presentaties digitale studiedag 'Certificatie in de sierteeltsector'
Volgend Artikel Proefverslag 'Verruimen afzetperiode bij biobloemen door maatregelen op het veld en aanpassingen aan het assortiment'