Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Kwaliteit in de bewaring - begin mei 2024

Kwaliteit in de bewaring - begin mei 2024
Print

Tijdens het bewaarseizoen 2023-2024 volgen Viaverda en Inagro de kwaliteit van aardappelen op in 16 Vlaamse bewaarloodsen. 

Situatie begin mei

Bij de staalname van 2 mei 2024 konden nog 12 van de 16 loodsen bemonsterd worden. De meeste loodsen hebben nu 2 (à 3) gasbeurten achter de rug en hebben de kieming goed onder controle.

Kieming 

De gemiddelde kiemlengte (van de langste kiem per knol – 25 knollen per staal) bedroeg in de resterende loodsen gemiddeld 3,3 mm en varieert van 0 tot 13 mm. De kieming is toegenomen ten opzichte van vorige maand. Toen bedroeg de gemiddelde kiemlengte in deze 12 loodsen nog 2,0 mm.
De meeste en de langste kiemen (tot 13 mm) worden gemeten in loodsen waar gewerkt wordt met Restrain. Restrain (ethyleen) remt de lengtegroei van de kiemen, maar kan niet voorkomen dat kiemen zich ontwikkelen.  
In 2 loodsen wordt Argos toegepast. Argos (sinaasappelschilolie) brandt de aanwezige kiempjes af op voorwaarde dat ze op het ogenblik van de toepassing niet langer zijn dan 2 à 3mm. De lengte van de langste kiemen die in deze 2 loodsen gemeten werden ligt tussen 0 en 2,8 mm.
In de overige loodsen werd tot eind april één of twee keer 1,4Sight toegediend. Gemiddeld bedroeg de kiemlengte in deze loodsen 2 mm.

Het is duidelijk dat de aardappelen zich dit seizoen een stuk rustiger gedragen dan vorig jaar. Er was minder stress te velde, de MH-behandeling gebeurde in goede omstandigheden en de aardappelen gingen – als gevolg van een kort groeiseizoen - relatief jong in de bewaring. 

Frietwaliteit 

De frietkwaliteit is de voorbije maand stabiel gebleven. De gemiddelde bakindex bedraagt nu 2,3 op een schaal van 0 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht). Dat is amper 0,3 slechter dan begin december. De variatie tussen de loodsen is wel vrij groot: van 1,5 (zeer goed) in de beste partijen tot 3,3 (matig). Partijen die met een goede bakkleur gestart zijn, zitten nu nog altijd zeer goed. Partijen die bij oogst al een matige bakkleur hadden, hebben die doorgaans nog. 

Hoge buitentemperaturen

In de loop van april heeft de aardappeltemperatuur in de meeste loodsen grote sprongen gemaakt. Bij gebrek aan nachtelijke koelmogelijkheden liep de producttemperatuur half april op tot waarden van 11°C. In de daaropvolgende 2 weken dook de temperatuur vervolgens weer met 3 à 4 graden naar beneden. Alleen in de loods met mechanische koeling bleef de aardappeltemperatuur de hele tijd constant. In deze loods werd nog maar 1 gasbeurt uitgevoerd. In andere loodsen hebben ondertussen 2 of 3 gasbeurten plaats gevonden. Temperatuurschommelingen zijn nadelig voor kieming en bakkleur. Het is beter de aardappelen constant op een iets hogere temperatuur te bewaren, dan ze 3 à 4 graden op en neer te laten gaan. 

 

Temperatuurverloop in een loods met buitenluchtkoeling (Viaverda/Inagro 2023-2024)

 

Temperatuurverloop in een loods met mechanische koeling (Viaverda/Inagro 2023-2024)

 


 

Ook interessant...