Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Filmpje: Hoe herken je Verticillium bladsymptomen bij aubergines

Filmpje: Hoe herken je Verticillium bladsymptomen bij aubergines
Print

Er zijn heel wat rassen paarse aubergine op de markt, wat het als teler niet eenvoudig maakt om een goede keuze te maken. Om te achterhalen hoe de verschillende rassen presteren in een tunnelteelt op vlak van opbrengst en ziektegevoeligheid voor Verticillium, werd in het kader van een CCBT-project een proef met 8 verschillende rassen aangelegd in 2021. Bijkomend werd nagegaan of enten van aubergine een meerwaarde is voor een tunnelteelt. 

Een bodemanalyse van de tunnels waarin de proef plaatsvond, wees uit dat er een lichte besmetting met Verticillium aanwezig is. Gedurende de teelt werd op regelmatige basis een ziektebeoordeling van Verticillium symptomen op het blad uitgevoerd. Aan het einde van de teelt werden alle stengels doorgesneden en werd de verkleuring van de vaatbundels gescoord om een bijkomende indicatie te krijgen van de mate van aantasting door Verticillium. Hierbij geldt hoe donkerder de kleur van de vaatbundels, hoe zwaarder de aantasting door Verticillium. De kleur van gezonde vaatbundels is namelijk wit.

Naast de Verticillium symptomen werden natuurlijk ook de opbrengst en het vruchtgewicht opgevolgd in de proef.

In dit filmpje legt onderzoeker Stefanie De Groote duidelijk uit hoe je Verticillium bladsymptomen kan herkennen bij aubergines. Ook worden de conclusies uit de proef meegegeven. In dit 'Enten van aubergines in tunnelteelt loont' vind je meer details terug.

 

 

Dit jaar liggen de meestbelovende rassen (Bartok, Amalia, Black Pearl en Lemmy), geënt en ongeënt, aan bij 5 telers met een biologische tunnel. Hierin wordt bekeken in welke mate verschillende rassen/geënte planten aantasting vertonen door Verticillium door middel van regelmatige beoordeling van bladsymptomen. Vlak voor uitruiming (okt/nov) zal nog een eindbeoordeling gebeuren, waarbij ook de aantasting van de stengel zal worden beoordeeld. De resultaten van deze validatieproeven bij telers zullen na afloop van het project ook beschikbaar gemaakt worden.

 

Meer info

Jeroen Van Mullem

 

Samenwerking

Dit onderzoek kadert binnen het project “Optimalisatie aubergineteelt: rassenkeuze en belang van geënte planten”, gefinancierd door CCBT

Bekijk de publicatie