Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Bataatseizoen komt traag op gang

Bataatseizoen komt traag op gang
Print

Actueel bataat

Net als vorig jaar is het op heel wat percelen niet evident om de voorjaarsbewerkingen uit te voeren en ruggen te trekken voor het planten van de bataat. Het beperkt aantal droge dagen en de aanhoudende regen zorgen voor heel weinig speelruimte.

Ook het plantmateriaal zorgt op heel wat bedrijven voor vertraging ten opzichte van de voorziene planning. Nativaland kondigde eerder deze maand al aan dat de productie van slips in Portugal dit jaar erg achterloopt ten opzichte van de planning. Ook de laatste weken waren de klimatologische omstandigheden daar minder dan andere jaren. Op de productiepercelen van de bataat zijn de planten door de lagere temperaturen, bewolkte dagen en meer neerslag dan normaal, ver achter gebleven ten opzichte van de vraag uit de markt. Zo bevestigden Nativaland en Lenders vorige week. Een deel van de leveringen zal daarom achteruit geschoven worden.

Bij Viaverda worden de bataatproeven aangelegd op zandgrond. Tussen de buien door konden de ruggen voor de vroegste planting op 10 mei getrokken worden. Op 24 mei werd de eerste planting van de rassen Orleans, Bellevue en Beauregard uitgevoerd en werd de irrigatieproef geplant. De komende twee weken leggen we nog een bemestingsproef aan en een proef rond de bestrijding van ritnaalden in bataat. Tenslotte staat ook nog een late(re) planting van de rassen op het programma.

Vorig seizoen bekeken we de invloed van het bewaren van slips op de uiteindelijke opbrengst. Daaruit kwam naar voor dat de bewaartemperatuur een belangrijke invloed heeft. Bewaren bij 8°C bleek te koud voor de planten en had een negatieve invloed op de opbrengst. Indien je door de moeilijke plantomstandigheden slips moet bewaren, doe dit dan bij voorkeur bij 12°C. Slips rechtop bewaren in water bleek vaak een meerwaarde te hebben, maar niet altijd. Ook dit jaar zal een deel van het plantmateriaal een week bewaard worden voor het uitplanten. We bekijken nogmaals de meerwaarde van het rechtop plaatsen van de slips in water ten opzichte van plat bewaren in de kisten.

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.