Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

‘Comité Kleine Teelten - Sierteelt’ besprak de meest dringende acties voor nieuwe producterkenningen in België

‘Comité Kleine Teelten - Sierteelt’ besprak de meest dringende acties voor nieuwe producterkenningen in België
Print

Op 19 maart 2024 kwam het Belgische Comité ‘Kleine Teelten - Sierteelt' bijeen in verband met het vastleggen van de meest dringende acties met het oog op het erkenningswerk voor nieuwe fytoproducten voor de sierteelt. Ter voorbereiding van deze vergadering werd begin 2024 een rondvraag gedaan bij diverse siertelers (glasteelten, boomkwekerij), toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen, voorlichters uit zowel Vlaanderen als Wallonië. Deze rondvraag resulteerde in een prioriteitenlijst zoals weergegeven in Tabel 1.

 

Tabel 1: Aantal vermeldingen per probleem (hoofdproblemen kregen score 1, andere problemen score 0,5)

 

Bovenaan staan de nieuwe tripssoorten, die voor veel problemen zorgen bij de glassiertelers, gevolgd door taxuskever (en verder in de lijst ook engerlingen) bij de telers van sierbomen en -heesters. Ook Fusarium, Verticillium, wortelphytophthora en de onkruidbestrijding blijven bovenaan het lijstje staan. Hiernaast zijn er ook meer meldingen van problemen met onder meer cicaden en roestmijten dan in de afgelopen jaren.

Helaas zijn er niet voor alle topproblemen nieuwe alternatieven beschikbaar om te testen. Wel kan al verder onderzoek worden ingepland voor de bestrijding van trips, taxuskever en engerlingen, cicaden, Fusarium en wortelphytophthora.

 

Ook interessant...