Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Zelf kiemen en microgroenten kweken!

Zelf kiemen en microgroenten kweken!
Print

Restaurateurs uit de regio hebben specifieke wensen qua groente- aanbod en voor hen is een integratie in gerechten telkens een uitdaging. Verschillende groentes die geschikt zijn om in onze regio te telen, bevatten inhoudsstoffen met unieke smaak- en geureigenschappen. Het gaat om zogenoemde “vergeten groenten”, maar ook innovatieve gewassen komen hiervoor in aanmerking.

 

Zelf kiemen kweken!

Benodigdheden

  • Vers, kiemkrachtig zaad dat bestemd is voor consumptie en geen chemische behandeling heeft ondergaan (ongeveer 1 eetlepel zaad in een bokaaltje)
  • Een glazen bokaaltje (of ander potje) en een gaasje of grofmazige stof om het bokaaltje af te sluiten met een elastiekje
  • Water! (drinkbaar water uit de kraan is het meest voor de hand liggend)


STAP 1
Doe de zaadjes in het bokaaltje en voeg enkele centimeters water toe. Laat de kiemzaden 1 nacht weken zodat ze een basisvoorraad water ter beschikking hebben.

Zelf kiemen kweken!


STAP 2
Doe om het bokaaltje een gaasje en een elastiekje en giet het weekwater de volgende ochtend door het gaas af.

Zelf kiemen kweken!


STAP 3
Spoel daarna de zaden nog eens dóór het gaasje. Het spoelen moet grondig gebeuren. Zet de kraan tegen het gaas en spoel met een krachtige waterstraal. Giet daarna het water opnieuw door het gaasje af. Laat het potje met het gaasje erop goed uitlekken of zet het de hele dag omgekeerd in een afdruiprek. Het gaas en elastiekje blijven tijdens het volledige groeiproces als dekseltje zitten!

Zelf kiemen kweken!


STAP 4
Herhaal stap 3 nu elke ochtend en elke avond. Tweemaal per dag de kiemen spoelen is een minimum, bij hogere temperaturen in de zomer moet driemaal per dag gespoeld worden. De omgeving van een keuken of woonkamer is ideaal.

Zelf kiemen kweken!


STAP 5
Na enkele dagen komen de jonge, witte kiemworteltjes tevoorschijn. Enkele dagen later komen de jonge kiemblaadjes. De duur van het groeiproces is afhankelijk van het soort zaad. Na ongeveer een week is de oogst klaar!

 

Zelf microgroenten kweken!

Benodigdheden

  • Vers, kiemkrachtig zaad (klassieke zaaizaden kunnen gebruikt worden maar het is belangrijk dat het zaad geen chemische behandeling heeft ondergaan!)
  • Een bordje, schoteltje, plantenschaal, wegwerpverpakking,…
  • Groeimedium: aarde, potgrond, stekgrond, keukenpapier of watten
  • Water

Er kan gewone aarde, potgrond of stekgrond gebruikt worden om in te zaaien. Het kan in de tuin of in een bloempot, maar ook op watten of een stukje keukenpapier zoals hieronder beschreven.

Zelf microgroenten kweken!

 

STAP 1
Start met een bordje of schoteltje waarop een driedubbel gevouwen keukenpapier wordt gelegd. Strooi daarop een koffielepel zaadjes. Zaai zo dicht op elkaar dat u de zaadjes nog net van elkaar kan onderscheiden en de zaadjes elkaar niet raken.

Zelf microgroenten kweken!


STAP 2
Giet wat water in het schoteltje tot het papier goed verzadigd is.


STAP 3
Zet een zelfde schoteltje omgekeerd bovenop het schoteltje en laat de zaadjes zo 24 uur staan in deze donkere en vochtige omgeving.


STAP 4
Neem na 24 uur het bovenste schoteltje weg en geef dagelijks met de gieter wat water bij. Zorg ervoor dat de zaadjes geen enkel moment droog komen te staan.


STAP 5
Een week tot tien dagen later zijn de jonge plantjes mooi rechtop uitgegroeid tot een centimeter of 5 en kan u met een schaartje of mesje de oogst vlak boven het keukenpapier afsnijden!

Zelf microgroenten kweken!

 

Dit onderzoek kadert binnen het project 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!'

Ook interessant...