Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Kunnen wetting agents zorgen voor een efficiëntere toepassing van aaltjes tegen larven van taxuskever, emelten en engerlingen?

Kunnen wetting agents zorgen voor een efficiëntere toepassing van aaltjes tegen larven van taxuskever, emelten en engerlingen?
Print

Sedert 2022 is enkel nog een biologische aanpak met insectenparasitaire aaltjes mogelijk voor de beheersing van larven van ondergrondse plaaginsecten. In een verkennende studie werd nagegaan of wetting agents kunnen zorgen voor een efficiëntere toepassing daarvan.

Ondergrondse plaaginsecten, zoals engerlingen (larven van onder meer meikever, junikever, sallandkever, rozenkever), emelten (larven van de langpootmuggen Tipula paludosa en T. oleracea) en taxuskever (larven van Otiorhynchus sulcatus), vormen een steeds groter wordend probleem in de sierteelt- en groensector. Voor engerlingen en emelten doen deze problemen zich voor in vollegrondsteelt en groenvoorziening, voor taxuskever ook in containerteelt. De ontwikkeling van resistentie, het van de markt halen van geregistreerde bodeminsecticiden de voorbije jaren en de beperkte vooruitzichten voor de registratie van nieuwe chemische middelen hebben de mogelijkheden voor de bestrijding sterk beperkt. Sedert 2022 is enkel nog een biologische aanpak met insectenparasitaire aaltjes mogelijk voor de beheersing van larven. Onder praktijkomstandigheden zijn deze aaltjes echter vaak onvoldoende succesvol, wegens de specifieke toepassingsomstandigheden en de soms slechte verspreiding in bodem en substraat. Hierdoor dringt extra kennisopbouw zich op voor een goede efficiëntie en implementatie op praktijkniveau.

 



Dit artikel lezen?
Het volledig artikel is enkel beschikbaar voor Viaverda-leden.


 

Nog geen lid?
>> Vraag je Viaverda-lidmaatschap met login aan en geniet ook van de talrijke andere ledenvoordelen. 

Ben je als lid je login vergeten? Contacteer ons via info@viaverda.be.
 


 

Vorig Artikel Brochure klantrelaties ‘Doe wat je zegt, zeg wat je doet en bereid je goed voor’
Volgend Artikel Samen op weg naar duurzame teeltsubstraten