Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Tussenzaai bij folieruggen bataat

Tussenzaai bij folieruggen bataat
Print

Op vraag van de sector werd dit seizoen een kleine demoproef aangelegd om het potentieel van tussenzaai tussen de folieruggen van bataat te bekijken.

De eerste 6 tot 8 weken van de teelt is de zone tussen de folieruggen nog niet bedekt en kunnen heel wat bewerkingen nodig zijn om het onkruid in deze zone te beheersen. Het inzaaien van een snel groeiende groenbedekker tussen de folieruggen zou in theorie het meeste onkruid kunnen weren in deze zone en het aantal bewerkingen kunnen beperken.

Wat de invloed is van de groenbedekker op de beschikbaarheid van voldoende licht, water en nutriënten voor de ontwikkeling van de bataat, weten we echter niet. Aan de hand van een kleine demo willen we de haalbaarheid van deze methode en het effect ervan op de uiteindelijke opbrengst van de bataat nagaan.

De proef werd aangeplant op 24 mei. Op 4 juni werden verschillende types groenbedekker manueel ingezaaid tussen twee folieruggen met een enkele rij bataat op 75 cm.

  • Witte klaver: 7,5 kg/ha
  • Gele mosterd: 12,5 kg/ha
  • Goudsbloem: 15 kg/ha

Op de foto’s hieronder kan je de gewasstand zien op 2 juli (links) en 29 juli (rechts). De gele mosterd kwam het snelst op, gevolgd door de goudsbloem en duidelijk trager de witte klaver. Omwille van het manuele inzaaien was de verdeling en opkomst van de groenbedekker niet overal even uniform. De gele mosterd werd 1 maal teruggesnoeid boven het gewas van de bataat om te felle groei tegen te gaan.

Bij oogst zal een opbrengstbepaling gebeuren en zullen de opbrengsten vergeleken worden met het object zonder inzaai tussen de ruggen om de mate van concurrentie en eventuele opbrengstderving in te schatten.

 

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.