Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Vanggewassen als back-up

Vanggewassen als back-up
Print

Vanggewassen zijn groenbemesters die na de oogst worden ingezaaid om de nog aanwezige stikstof in het bodemprofiel op te nemen en terug vrij te stellen na het onderwerken in het volgende groeiseizoen. Op die manier kan een lager nitraatresidu worden gehaald. Hoe vroeger wordt ingezaaid, hoe meer opname van nitraat en hoe lager de reststikstof tijdens de controleperiode. 


De grootste problemen met te hoge nitraatresidu’s worden waargenomen op boomkwekerijpercelen en meer specifiek het eerste groeiseizoen. Voor de aanplant wordt vaak een organische bemesting over het perceel gespreid. Die organische bemesting bevat een hoeveelheid werkzame stikstof die het eerste groeiseizoen beschikbaar is. Voor het eerste groeiseizoen is geweten dat de stikstofopname door de boompjes relatief beperkt is, zeker als de plantafstand groot is zoals in de laanboomkwekerij. Door de vrij grote afstand tussen de bomenrijen en het beperkt wortelgestel in het eerste groeiseizoen, wordt de stikstof daar niet benut, wat leidt tot hoge nitraatresidu’s.


Vanuit de B3W-focusgroep Sierteelt werden vorig jaar een aantal vanggewassen tussen de bomenrijen ingezaaid met als doel de ‘overtollige’ stikstof op te nemen. Ook dit jaar zullen verschillende vanggewassen eind augustus, begin september ingezaaid en opgevolgd worden. Overweeg deze praktijk met het oog op een lager nitraatresidu. 

 

Meer info

Dominique Van Haecke

Ook interessant...