Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Stikstofanalyses met bemestingsadvies, een must als je ze doordacht inzet

Stikstofanalyses met bemestingsadvies, een must als je ze doordacht inzet
Print

Om een beredeneerde stikstofbemesting, afgestemd op de behoefte van de plant, uit te voeren, is het belangrijk om (verplichte) stikstofanalyses met bemestingsadvies oordeelkundig in te zetten. Aan de hand van deze analyses zal je een beeld krijgen van de op dat moment beschikbare stikstof in de bodem.


De stikstofstaalname kan best uitgevoerd worden in de periode van half mei tot begin augustus, en ten minste 4 weken na de basisbemesting, zodat de invloed van de mineralisatie en de basisbemesting in rekening wordt gebracht. Op basis van de resultaten kan dan besloten worden of een bijbemesting nodig is of niet. Uit de analyseresultaten zal je immers iets leren van de reeds toegepaste bemestingspraktijk, want meten is weten. 


Een verplicht stikstofstaal met een hoog stikstofgehalte leidt niet rechtstreeks tot het opleggen van  maatregelen in het jaar nadien. Maar sta wel eens stil bij die hoge stikstofgehaltes en ga na waar je je reeds uitgevoerde basisbemesting in de toekomst lager kan instellen of hou meer rekening met de voorgeschiedenis van het perceel.


Ligt het stikstofgehalte eerder aan de lage kant, rekening houdend met de plantbehoefte, dan kan een bijbemesting noodzakelijk zijn om tot de gewenste plantkwaliteit te komen. Stem voor je overgaat tot uitvoering de werkingsduur van de te gebruiken meststof af met de opnameperiode van de plant. Pas de toepassingsmethode aan de plantafstand en het reeds ontwikkelde wortelgestel aan. Gaat het om een ruime plantafstand en een relatief beperkt wortelgestel, geef dan voorkeur aan rijen- of bandbemesting.


Onder voorwaarden moeten er verplichte stikstofanalyses met bemestingsadvies worden uitgevoerd.
Je vindt die op twee plaatsen terug op het Mestbankloket:

  • in de rubriek SNapp;
  • in de rubriek ‘Gronden’, bij ‘Bemestingsprognose’.
     

Ook interessant...