In 2030 zou Vlaanderen minstens duizend tuinstraten moeten tellen. Dat zijn straten waar meer ruimte is voor groen en water en waar mensen mekaar kunnen ontmoeten, zonder de mobiliteit in het gedrang te brengen.
Tuinstraten zijn een manier om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. De vergroening brengt verkoeling op warme dagen en is goed voor de biodiversiteit. De ontharding maakt dat water opnieuw in de grond kan dringen zodat het risico op droogte en overstroming afneemt. Maar meer groen is minstens even belangrijk voor het welzijn van mensen. Het wordt aangenamer toeven in de straat en bewoners zullen mekaar op die manier makkelijker ontmoeten. Tuinstraten zijn trouwens niet enkel bedoeld voor de steden. Ook in veel dorpskernen is er nood aan meer groen en verbinding.
Om dat te realiseren hebben het Vlaamse Departement Omgeving en meer dan 30 organisaties, bedrijven en lokale overheden de ‘Green Deal Tuinstraten’ ondertekend. Initiatiefnemers zijn Infopunt Publieke Ruimte (Voetgangersbeweging), socio-culturele organisatie Commons Lab, waterzuiveringsbedrijf Aquafin, de Federatie van de Betonindustrie (FEBE), de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) en Viaverda.
Vanuit Viaverda wordt praktische ondersteuning geboden, verder kennis opgebouwd en expertise en middelen gebundeld met de andere deelnemers, zodat het realiseren van tuinstraten voor iedereen haalbaar wordt.