Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Knolopbrengst bataat loopt achter

Knolopbrengst bataat loopt achter
Print

Actueel bataat

Het bataatgewas heeft de voorbije weken heel wat volume bijgemaakt en staat ondertussen mooi dichtgegroeid. In de periode eind juli - begin augustus zien we gewoonlijk dat de plant zijn generatieve fase ingaat en de knollen beginnen te dikken.

Op 6 augustus werd een eerste tussentijdse oogst uitgevoerd in de proeven van Viaverda om de knolaanleg te bekijken. Gemiddeld werd een opbrengst van 335 gram per plant genoteerd voor het ras Orleans geplant op 24 mei. Voor de rassen Bellevue en Beauregard zat het gemiddelde toen op 290 gram per plant. In de zelfde periode vorig jaar noteerden we tussentijdse gewichten rond de 500 gram per plant bij de zelfde plantdatum. We zien dus duidelijk een achterstand in knolopbrengst ten opzichte van 2023. Gezien de moeilijke, koude start dit jaar was dit resultaat wel te verwachten.

Net als vorig seizoen staan tussentijdse oogstbeurten ingepland om de 14 dagen voor de rassen Orleans, Bellevue en Beauregard voor het opstellen van groeicurves en het opvolgen van de knolgewichten. Deze tussentijdse oogstbeurten worden uitgevoerd bij Viaverda in 2 proeven met verschillende plantomstandigheden. Ook worden aanvullend enkele praktijkpercelen gemonitord ter vergelijking. De resultaten van deze tussentijdse metingen zullen op regelmatige basis in de nieuwsbrief opgenomen worden.

Op de 3 praktijkpercelen die we opvolgen zagen we op 7 augustus gemiddelde opbrengsten tussen de 125 en 240 gram per plant.

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.