Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Teelthandleiding eendenkroos

Teelthandleiding eendenkroos
Print

Eendenkroos, behorend tot de familie van de Lemnaceae, komt van nature voor in kleine wateren zoals poelen, vijvers en grachten en wordt vaak als ongewenst ervaren. Onderzoek toont echter aan dat deze kleine drijvende plant veelbelovend is als potentiële eiwitbron. Eendenkroos is een van de snelst groeiende planten ter wereld. In buitenomstandigheden in Europa ligt de opbrengst tussen de 5 en 20 ton droge stof (DS) ton/ha/jaar, maar in optimale omstandigheden kan de opbrengst wel 20 tot 55 ton droge stof ton/ha/jaar bedragen.

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos.

Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

Vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland project De Blauwe Keten werd een handleiding opgesteld voor het telen van eendenkroos. Deze handleiding is ingedeeld in vier cruciale stappen:

  1. selecteren van een teeltmethode
  2. opstarten van de teelt
  3. opvolgen van de teelt
  4. oogsten van de teelt

In deze stappen ligt de focus op processen die gelden in alle omstandigheden, dus zowel in open lucht als onder glas. Na een beschrijving van de vier stappen wordt afgesloten met enkele resultaten die behaald werden binnen het project.

 

Meer info

Elise Vandewoestijne

 

Het project “De Blauwe Keten” wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

Vorig Artikel Brochure Economische haalbaarheid en proces rond productie van Spirulina en fycocyanine
Volgend Artikel Brochure Verwerking en toepassing van eendenkroos