Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Grotere aardappelproductie EU-4 door hoger areaal

Grotere aardappelproductie EU-4 door hoger areaal
Print

Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden zijn de meeste aardappeltelers in de EU-4 (Nl, B, D en Fr) erin geslaagd hun oogst binnen te halen. Hier en daar wordt melding gemaakt van bewaarproblemen en vroegtijdig uitschuren, maar over het algemeen is de aardappelkwaliteit goed. Ondanks het korte groeiseizoen is er voldoende onderwatergewicht en lengte.

De gemiddelde opbrengst van de 4 NEPG-landen komt dit jaar uit op 43,8 ton/ha. Deze opbrengst ligt 0,6 ton/ha onder het 5-jarig gemiddelde (44,4 ton/ha) en 0,6 ton/ha onder de opbrengst van vorig jaar (44,4 ton/ha).
De opbrengsten in de NEPG-zone waren zeer uiteenlopend, gaande van minder dan 20 ton/ha tot meer dan 70 ton/ha. Deze variabiliteit is sterk gelinkt aan de spreiding van de plantdata. 
Het totale EU-4 areaal groeide dit jaar met 37.700 ha (+7,2%) en de totale productie steeg met 6,9% tot 24,6 miljoen ton (+1,6 miljoen ton). Tegelijkertijd is ook de vraag vanwege de verwerkende industrie verder gestegen.

 

Arealen en producties in de EU-4 (bron: NEPG)

 

Hogere productiekosten

Over het algemeen komen de productiekosten van 2024 een stuk hoger uit dan in 2023. De kosten van de veldfase zijn minimaal 1 000 €/ha gestegen en in veel gevallen zelfs veel meer. De pootgoedkosten zijn opgelopen (duur uitgangsmateriaal + kosten van snijden, koelen en bewaren) en ook de Phytophthorabestrijding koste zeer veel geld. De bewaring zal vermoedelijk ook duurder uitvallen, evenals de kost van pachten, machines en lonen.

Bestaande en nieuwe problemen

Door de extreem hoge druk van Phytophthora en de noodzaak van een goed antiresistentie management, werden per bespuiting 2 of meer middelen gecombineerd toegepast. Door het verlies van actieve stoffen, de zeer moeilijke teeltomstandigheden (planten/oogsten), het opduiken van nieuwe problemen, bv. eetbare duizendknoop (Cyperus esculentus) en Stolbur (een fytoplasma), worden telers in diverse teeltregio's geconfronteerd met steeds meer risico's en kosten. Ook de beschikbaarheid en logistiek van pootgoed (grotendeels in handen van de verwerkende industrie) en het vinden van geschikte grond (seizoenpacht), zijn een steeds terugkerende zorg voor telers.

 


 Persbericht NEPG, 3 december 2024

Ook interessant...