Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

REFLECHI-project wil weerbaarheid van gewassen verhogen

REFLECHI-project wil weerbaarheid van gewassen verhogen
Print

In april ging het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project ‘REFLECHI’ van start. In dit project werken we samen met verschillende Vlaamse, Waalse en Franse partners om oplossingen te zoeken voor problemen die zich stellen in de grensoverschrijdende regio.

Heel wat teelten komen de laatste jaren extra onder druk te staan door de extremere weersomstandigheden. Gewassen moeten om kunnen gaan met periodes van overvloedige regen enerzijds en lange periodes van droogte anderzijds. Ook extreme hitte brengt heel wat stress met zich mee voor de planten en bevordert vaak de ontwikkeling van plaaginsecten. Bovendien zijn planten die onder stress komen te staan, vaak meer vatbaar voor aanwezige zieken of plagen.

Een hele uitdaging dus voor de sector, waar we met het REFLECHI-project oplossingen voor willen bieden. Het project wil manieren onderzoeken om gewassen weerbaarder te maken, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen die de klimaatsverandering met zich meebrengt.

Viaverda focust in het project op de teelt van prei en uien en in het bijzonder op de schade die trips veroorzaakt in deze gewassen. De komende jaren brengen we de rasgevoeligheid van prei en uien voor trips verder in kaart voor een optimale rassenkeuze, kijken we naar de invloed van biostimulanten om een gezonder, weerbaarder gewas te bekomen en zoeken we tenslotte naar duurzame beheersstrategieën om tripsschade beter onder controle te houden. In zowel prei als uien onderzoeken we de invloed van bankerplanten om natuurlijke vijanden te stimuleren en bekijken we het potentieel van het uitzetten van biocontrole organismen om trips te bestrijden, al dan niet in combinatie met het inzetten van selectieve middelen.

 

Meer info

Annelien Tack - 09 331 60 83

 

Dit onderzoek kadert in het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project 'Reflechi: Groenten voor de versmarkt, fruitteelt en industriegroenten beter bestand maken tegen klimaatsverandering'