Tijdens de Werktuigendagen werd het keren van boerderijcompostering doorlopend gedemonstreerd op het thema-eiland bodem. PCG en ILVO legden hiervoor op 6 september 2023 in samenwerking met de Werktuigendagen, Acterra, Natuurpunt, Menart en een lokale landbouwer 3 compostrillen van 50 m lengte aan.
De composthopen werden laagsgewijs opgebouwd met onderaan tarwestro gevolgd door houtsnippers, natuurmaaisel en runderstalmest. Twee rillen zijn na opzetten direct gekeerd met de compostkeerder en gemonitord voor temperatuur, CO2 en vocht. De derde ril is voor een eerste maal gekeerd door Menart tijdens de Werktuigendagen. De volumepercentages van de verschillende hopen, temperaturen, keerbeurten en toediening van water kan je terugvinden op de posters toegevoegd aan dit artikel. Ook algemene informatie over boerderijcompostering kan je er terugvinden.
De demo lag aan in kader van het LIFE-Integrated Project (IP) C-MARTLIFE ‘Circular Material Approach on Residual waste Targets and a Litter Free Environment’. Het publiek had zeer veel interesse en vragen over het boerderijcomposteren. Ook de pers kwam een kijkje nemen tijdens de demonstratie. Bedankt voor jullie bezoek aan onze demo!
Posters
Poster Boerderijcomposteren
Poster Meten van composeigenschappen
Poster Boerderijcompostering in de praktijk
Poster Monitoring hoop 1 - Werktuigendagen 2023
Poster Monitoring hoop 2 WTD 2023
Poster Monitoring hoop 3 WTD 2023
Poster Opzetten hoop 1 en 2
Poster Opzetten hoop 3
Poster Regelgeving en vermijden stikstofverlies
Meer info
Lore Lauwers