Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden

Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden
Contactpersoon: Ilse Delcour

+32 (0)9 353 94 78

ilse.delcour@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda
Financiering: Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

www.vlaanderen.be/pdpo,

ec.europa.eu/agriculture
Projectperiode: 1/01/2023 - 31/12/2024
Print

De droogteproblematiek heeft een enorme economische impact op openlucht sierteeltbedrijven, die moeite hebben om aan voldoende kwalitatief gietwater te geraken. Gezien de toenemende frequentie van de droogteperiodes, moeten telers bewust gemaakt worden dat nu al actie nodig is. Door de grote variatie aan teelten en teeltsystemen in de sierteeltsector is er geen eenvoudige oplossing. Daarom zal een combinatie van een algemene en een bedrijfsspecifieke aanpak nodig zijn. We doen dit door:
 

  • Sensibilisatie rond watergebruik op containervelden: Watersysteemkennis is essentieel om te ageren op toekomstige droogteperiodes. Hiervoor wordt een online cursus gegeven en zullen demonstraties gegeven worden van enkele eenvoudige teelttechnische ingrepen die een aanzienlijk effect hebben op het waterverbruik op containervelden, zoals het verschil in efficiëntie van irrigatiedoppen, het effect van timing van de irrigatie, het pottype en de samenstelling van het substraat. Er worden ook bedrijfsbezoeken gepland om de technieken in situ te bekijken.

  • Optimalisatie van watersystemen: Een voldoende grote wateropslag is noodzakelijk in tijden van droogte, maar te groot is ook niet efficiënt. Door middel van een rekenblad zullen de watertekorten op bedrijven gesimuleerd worden om gefundeerd advies te kunnen geven over de dimensionering van de wateropvang.


We beogen dus het watergebruik op containervelden in openlucht te laten dalen met als gevolg een kleinere productie van (nutriëntenrijk) drainwater, wat ook de natuur ten goede komt. Daarenboven worden de bedrijven zelfvoorzienend in hun waterbehoefte en verminderen ze ook de impact op de omgeving door onder meer minder grondwater te gebruiken, zodat dit voor de natuur beschikbaar blijft.

 

Ook interessant...