In het NEMAFAGUS-project worden de fytosanitaire status en epidemiologie van de beukenbladziekte (BBZ) in België in kaart gebracht. Beukenbladziekte is een opkomende ziekte in de noordoostelijke staten van de VS en Canada. De oorzaak van deze ziekte is nog niet helemaal duidelijk, maar in aangetaste bladeren werd een bladnematode gevonden: Litylenchus crenatae subsp. mccannii. Het is niet bekend of de beukenbladziekte en/of Litylenchus spp. voorkomen in Europa.
De symptomen van BBZ verschijnen in het voorjaar als donkergroene banden tussen de evenwijdige nerven op de bladeren. Deze banden zijn beter waarneembaar wanneer ze van onderaf bekeken worden. De banden kunnen ook opgezwollen lijken. Aangetaste bladeren zijn dik, gekreukt en leerachtig van structuur met gekrulde randen. Bulten en putten tussen de nerven en kleinere bladeren zijn ook waargenomen symptomen. Uiteindelijk leiden deze symptomen tot achteruitgang en dood van beuken binnen 3-7 jaar.
Het project NEMAFAGUS zal volgende vragen proberen te beantwoorden: Komt BBZ voor in Belgische bossen, parken, boomkwekerijen en is L. crenatae aanwezig? Wat zijn de risico’s voor de introductie en verspreiding van BBZ in België? Hoe zijn de biologie en epidemiologie van L. crenatae (indien gevonden) onder Europese klimatologische omstandigheden? Welke micro-organismen worden geassocieerd met (a)symptomatische beukenbladeren en -knoppen? Welke maatregelen kunnen de introductie en verspreiding van BBZ voorkomen?
Het NEMAFAGUS-project wordt uitgevoerd in samenwerking met ILVO, CARAH (Centre pour l'Agronomie et l'Agro-industrie de la Province du Hainaut) en OWSF (Observatoire Wallon de la Santé des Forêts). Het wordt gefinancierd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en is partner in het Euphresco-project FAGUSTAT.