Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Opportuniteiten voor Peilgestuurde Drainage in Vlaanderen

Opportuniteiten voor Peilgestuurde Drainage in Vlaanderen
Contactpersoon: Elise Vandewoestijne

+32 (0)9 331 60 84

elise.vandewoestijne@viaverda.be
Projectpartners: BDB, Viaverda, ILVO, PSKW, Inagro, VITO, Boerennatuur Vlaanderen
Financiering: Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/11/2021 - 31/10/2025
Print
OP-PEIL wil op korte termijn de doorbraak van Peilgestuurde drainage

De druk op waterbeschikbaarheid zal toenemen, mede doordat de vraag naar water hoog blijft in Vlaanderen. Peilgestuurde drainage (PDG) is een drainagetechniek op niveau van het perceel, waarbij gedraineerd wordt met een netwerk van doorlatende buizen onder de grond. In tegenstelling tot conventionele drainage monden de buizen uit in een verzameldrain die door het peil in een regelput gestuurd kan worden. OP-PEIL wil op korte termijn de doorbraak van PGD, die zowel maatschappelijk als landbouwkundig rendabel en effectief zijn, in Vlaanderen realiseren.

 

De partners willen dit realiseren door:
  • Het verder opbouwen en samenbrengen van de kennis die de afgelopen jaren vergaard is rond PGD in Vlaanderen, met nadruk op de meerwaarde die PGD kan betekenen in de strijd tegen verdroging en voor de bedrijfsvoering en financiële meeropbrengst voor de landbouwer.
  • Het aanbieden van beslissingsondersteunende richtlijnen en praktische aanbevelingen aan bedrijven over de perceelsspecifieke toepassing van PGD.
     
  • Het stimuleren en begeleiden van doelgroepbedrijven bij de omvorming van klassieke naar PGD, met de nadruk op het aanleggen van een haalbaar en financieel rendabel PGD-systeem.
     
  • Het maximaal uitdragen van de kennis rond PGD, zowel door het projectteam als door de landbouwers van de doelgroepbedrijven, aan de hand van demonstratieactiviteiten en workshops.

De ambitie van het project om de bijdrage van PGD aan een meer duurzame productie in land- en tuinbouw in kaart te brengen en te demonstreren. Om dit te realiseren zetten we zowel in op het stimuleren en uitvoeren van participatieve veranderingstrajecten bij telers en op het demonstreren van innovatieve toepassingen van PGD. De meerwaarde die de omvorming van klassieke drainage naar PGD kan betekenen in het tegengaan van gebiedsverdroging, en de mogelijkheden voor en meerwaarde van collectief peilbeheer voor verschillende stakeholders worden ook onderzocht. Zo willen we ook de kaart van landbouw als klimaatbuffer en van natuur als bondgenoot van landbouw volop uitspelen.