Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

MiNiMax brengt actuele minerale stikstofinhoud in Vlaamse bodems in kaart

MiNiMax brengt actuele minerale stikstofinhoud in Vlaamse bodems in kaart
Print

De stikstofdynamiek in de bodem is een behoorlijk ingewikkeld proces maar een grondige kennis ervan is cruciaal voor onze landbouw en ons milieu. Met het VLAIO-LA project MiNiMax willen Viaverda, de Hooibeekhoeve en BDB betere inzichten verkrijgen in factoren die de stikstofvrijstelling beïnvloeden om adequater te kunnen gaan bemesten. De focus ligt op het effect van diverse bodembewerkingen, met aandacht voor de invloed van temperatuur, vochtvoorziening, textuur, pH en koolstofgehalte. Er worden daartoe drie jaar lang proeven aangelegd en praktijkpercelen opgevolgd. Om deze kennis met iedereen te delen werd een online dashboard opgemaakt waar in een eerste fase alvast actuele cijfers over minerale stikstof in de bodem geraadpleegd kunnen worden.

Concreet is er een kaart beschikbaar met daarop de locaties van de 36 praktijkpercelen die worden opgevolgd. Het gaat om percelen waar dit jaar aardappelen, prei of mais wordt geteeld. Via het dashboard kan je per perceel doorklikken en vind je info over de bodem, de teelten, de bemesting en de weersomstandigheden. Maandelijks wordt de minerale stikstofinhoud en het bodemvochtgehalte gemeten en op het einde van de rit ook de stikstofopname door het gewas. Bent u benieuwd naar de actuele toestand van de minerale stikstofvoorraad in percelen verspreid over heel Vlaanderen, neem dan zeker een kijkje op het MiNiMax-dashboard.

 

MiNiMax: minerale stikstofinhoud in Vlaamse bodems

 

Het sluitstuk van het project is de verdere uitbouw van een bestaand dynamisch stikstofbalansmodel op basis van de resultaten uit de proeven en de ontwikkeling van een webapplicatie voor landbouwers.  Hiermee zullen landbouwers op regelmatige basis een inschatting van de minerale stikstofvoorraad op hun percelen kunnen verkrijgen. Deze applicatie zal in 2025 ter beschikking komen op het dashboard.

Auteurs: MiNiMax team

 

Meer info

Lore Lauwers

 

VLAIO LA-traject 'MiNiMax: Hoe mineralisatie van stikstof uit organische stof in de bodem maximaal benutten?' met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Europese Unie.