Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Tussenzaai in bataat geeft opbrengstderving

Tussenzaai in bataat geeft opbrengstderving
Print

Op vraag van de sector werd dit seizoen een kleine demoproef aangelegd om het potentieel van tussenzaai tussen de folieruggen van bataat te bekijken.

De eerste 6 tot 8 weken van de teelt is de zone tussen de folieruggen nog niet bedekt en kunnen heel wat bewerkingen nodig zijn om het onkruid in deze zone te beheersen. Het inzaaien van een snelgroeiende groenbedekker tussen de folieruggen zou in theorie het meeste onkruid in deze zone kunnen weren en het aantal bewerkingen kunnen beperken.

Wat de invloed is van deze groenbedekker op de beschikbaarheid van voldoende licht, water en nutriënten voor de ontwikkeling van de bataat, weten we echter niet. Aan de hand van een kleine demo hebben we dit seizoen de haalbaarheid van deze methode en het effect op de uiteindelijke opbrengst van de bataat nagegaan.

De proef werd aangeplant op 24 mei. Op 4 juni werden verschillende types groenbedekker manueel ingezaaid tussen twee folieruggen met een enkele rij bataat op 75 cm.

  • Witte klaver: 7,5 kg/ha
  • Gele mosterd: 12,5 kg/ha
  • Goudsbloem: 15 kg/ha

De gele mosterd kwam het snelst op, gevolgd door de goudsbloem en duidelijk trager en minder homogeen de witte klaver. Omwille van het manuele inzaaien was de verdeling en opkomst van de groenbedekker niet overal even uniform. De gele mosterd werd 1 maal teruggesnoeid boven het gewas van de bataat om te felle groei tegen te gaan. Gedurende de volledige teelt bleven de gele mosterd en goudsbloem boven de ranken van de bataat uitkomen en vrij weeldering groeien. De klaver daarentegen werd bij het verder ontwikkelen van het bataat gewas overgroeid door de ranken van de bataat en bijgevolg zo ook afgeremd in groei.

Bij oogst op 1 oktober werd een opbrengstbepaling uitgevoerd om het effect van de tussenzaai op de opbrengst in te schatten. Uit deze demonstratieve proef komt naar voor dat het tussengezaaide gewas wel degelijk in concurrentie is gegaan met de teelt wat tot een lagere opbrengst heeft geleid. Ten opzichte van een niet ingezaaide zone zorgde tussenzaai met witte klaver voor 11 % minder bruto opbrengst. Bij de tussenzaai met gele mosterd werd een bruto opbrengst bekomen die 15 % lager lag. Bij de goudsbloem, die gedurende het volledige seizoen erg weelderig groeide, liep de opbrengstderving zelfs op tot 30 %.

 

Grafiek: Bruto opbrengsresultaten van bataat op folieruggen met tussenzaai van verschillende groenbedekkers

 

Van de 3 geteste groenbedekkers lijkt (witte) klaver het meeste potentieel te hebben voor een tussenzaai in de praktijk. De opkomst van de witte klaver was dit seizoen echter niet zo homogeen, waardoor initieel ook nog redelijk wat onkruid ontwikkelde. Om goed te kunnen inschatten of de uiteindelijke opbrengstderving de uitgespaarde arbeidsuren voor onkruidbeheersing waard kunnen zijn, is een herhaling van deze opzet in een tweede teeltseizoen nodig.


 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Vorig Artikel Geoogste prei momenteel eerder licht
Volgend Artikel Bevraging: heb je last van vogelschade in jouw teelten?

Comments are only visible to subscribers.