Elk jaar wordt vanuit het Technisch Comité Kamerplanten een proefprogramma met praktijkgerichte proeven voor de kamerplantensector opgemaakt.
Door de situatie rond de energieprijzen in het afgelopen najaar staat het thema energie bovenaan in het programma. Eén van de proefonderwerpen is het telen van kamer- en perkplanten in serres met diverse gradaties van koudere temperaturen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de effecten op de planten (schade, groeivertraging, bloei) maar ook naar de werkzaamheid van biologische bestrijders die in de serres worden ingezet.
Door het verdwijnen van diverse gewasbeschermingsmiddelen blijft het thema gewasbescherming een belangrijk onderdeel van het programma. Het erkenningswerk heeft hierbij de hoogste prioriteit, evenals de voorlichting errond met de jaarlijkse posters van erkende middelen. Daarnaast is er veel vraag naar efficiënte IPM-bestrijdingsschema’s tegen nieuwe tripssoorten, zoals de pepertrips. Hier ligt de focus niet enkel op toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook op onderzoek rond diverse monitoringtools. Verder zijn er de klassieke onderzoeksonderwerpen die telers info geven rond de recent erkende middelen: grote gewasveiligheidsproeven, neveneffectenproeven op roofmijten en spuitresidu-onderzoek. Hiernaast worden ook continu nieuwe reinigings- en desinfectiemiddelen gescreend op hun bruikbaarheid voor de sector.
Bij het thema teelttechniek worden eerste proeven gepland rond de vervanging van veensubstraten bij potplanten, evenals het gebruik van bladmeststoffen (Ca, Si) om planten te versterken tegen diverse abiotische invloeden. Ook het nut van hulpstoffen voor menging met groeiremmers wordt onderzocht.