Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

WonderWalls: de toepassing van groene gevels ondersteunen

WonderWalls: de toepassing van groene gevels ondersteunen
Contactpersoon: Sandy Adriaenssens

+32 (0)9 353 94 90

sandy.adriaenssens@viaverda.be
Projectpartners: UAntwerpen, PCS, WTCB
Financiering: Agentschap Innoveren & Ondernemen (TETRA-project)
Projectperiode: 1/10/2020 - 30/09/2022
Print

In sterk verdichte steden is er steeds minder open ruimte beschikbaar om parken en groenzones aan te leggen. Het is echter wel van belang dat mensen toegang hebben tot voldoende groen in hun omgeving. Om dit te verwezenlijken, wordt er steeds meer ingezet op het vergroenen van de verticale dimensie van gebouwen.


Het WonderWalls project wil hieraan een steentje bijdragen door een gecentraliseerd online kennisplatform op te richten waarbij het bevragen en informeren van de sector, het dissemineren van kennis over groene gevels en het faciliteren van interactie met het gebruikersveld centraal staan. Daarnaast zal het kennisplatform een beslissingsmatrix omvatten waarin overzichtelijke informatie gegeven wordt over de diverse systemen van grondgebonden en niet-grondgebonden gevelgroen op vlak van hun toepasbaarheid volgens de stedenbouwkundige randvoorwaarden en hun technische, economische en ecologische aspecten. Verder zal er een neutraal lastenboek ‘groene gevels’ uitgewerkt worden.


Vanuit de noden en knelpunten in de sector zal bijkomend onderzoek plaatsvinden. Zo zal er ingezet worden op waterverbruik en -kwaliteit en de taxuskeverproblematiek bij Living Walls, worden de verschillende systemen onderworpen aan klimaatextremen en zal er dieper ingegaan worden op de thema’s onderhoud, aanplant en innovatie voor grondgebonden gevelgroen. Het praktijkonderzoek wordt verder ondersteund met virtuele proeftuinen die een simulatie maken van de energie-effecten op gebouwen (EPB en/of EPC), het hygrothermisch gedrag van groene gevels, een LCA/LCC-analyse (Life Cycle Assessment en Life Cycle Cost) van de systemen en de effecten op fijnstofafvang.


Het TETRA-project WonderWalls loopt nauw samen met het TETRA-project Green Roofs Up! Dit laatste richt zich op groendaken en wordt mee opgevolgd door het PCS via de stuurgroep.

Vorig Artikel First Flush: nutriëntenafvoer bij grondloze openlucht sierteelt
Volgend Artikel Innovatieve ziekte- en plaagbeheersing in de openlucht sierteelt

Comments are only visible to subscribers.